Compressible modules and their generalization of compressible modules
Compressible modüller ve compressible modüllerin genellemeleri
  1. Tez No: 251467
  2. Yazar: GÜLNİHAL TATAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CESİM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: compressible modüller, slightly compressible modüller, critically compressible modüller, essentially compressible modüller ve essentially slightly compressible modüller, compressible modules, slightly compressible modules, critically compressible modules, essentially compressible modules and essentially slightly compressible modules
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır, başlarken diğer bölümlerde kullanılan temel tanım ve teoremler verilmiştir.Critically compressible modüllerin, uniform ve torsion free modüller cinsinden bir karakterizasyonu verilmiştir. Bir modülün critically compressible modül olması için sağlanması gereken koşul verilmiştir. Bir critically compressible modülün ayrıştırılamaz (indecomposable) bir modül olduğu verilmiştir. Bir critically compressible modülün injective kabuğunun (hull) critically compressible module olması için modülün sağlaması gereken koşul verilmiştir. Ayrıca, kanıtlanmıştır ki; Noetherian critically compressible modüllerle, Noetherian compressible modüller denktir.Essential compressible modül ve halkaların bir doğal genellemesi olan essentially slightly compressible modül ve halkalar çalışılmıştır. Essentially slightly compressible modül olan ancak essentially compressible modül olmayan bir örnek verilmiştir. Ayrıca, essentially slightly compressible modüllerin dik toplamının da yine essentially slightly compressible modül olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of three chapters, firstly we present some definitions and theorems which are used in the subsequent chapters.This characterization of a critically compressible module is given in terms of torsion free and uniform modules. A sufficient condition for a module to be critically compressible module is given. It has been shown that a critically compressible module is indecomposable. A sufficient condition for an injective hull of critically compressible module to be critically compressible module. Finally, it has been proved that Noetherian critically compressible modules and Noetherian compressible modules are equivalent.We have studied essentially slightly compressible modules and rings,which are natural generalizations of essentially compressible modules and rings.It has also been given an example of an essentially slightly compressible module which is not essentially compressible module. Furthermore,it has been shown that direct sums of essentially slightly compressible modules are essentially slightly compressible modules.