Evli çiftlerin duygusal zeka düzeyleri ile çift uyum düzeyleri arasındaki ilişki
Investigating the relationship between the dyadic adjustment level and the emotional intellegence level of the couples
- Tez No: 253420
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zeka, Duygusal Zeka, Çift Uyumu, Evlilik, Intelligence, Emotional Intelligence, Dyadic Adjustment, Marriage
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
?Çiftlerin uyum düzeyleri ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi? konulu bu araştırma 125 i bayan 125 i erkek olmak üzere 250 evli çift üzerinde yapılmıştır. Araştırmada katılımcılara Bar-on duygusal zeka ölçeği, çift uyum ölçeği ve demografik bilgi formu uygulanmıştır. Bar-on duygusal zeka ölçeğinin 15 alt boyutu olan; iyimserlik, mutluluk, dürtü kontrolü, strese dayanıklılık, esneklik,gerçekçilik,problem çözme, sosyal sorumluluk, kişiler arası ilişkiler, empati, bağımsızlık, kendini gerçekleme,kendine saygı,kararlılık,duygusal benlik bilinci ve çift uyum ölçeğinin 4 alt boyutu olan ; fikir birliği,memnuniyet,duygusal ifadelendirme ve çiftlerin uyumu ile demografik özelliklerin ilişkisi incelenmiştir.Araştırmada duygusal zekanın iyimserlik alt boyutu ile evlilik uyumunun fikir birliği , doyum ve duygusal ifadelendirme boyutları arasında düşük düzeyde ilişkiler olduğu görülmektedir. Duygusal zekânın mutluluk alt boyutu, evlilik uyumunun fikir birliği , doyum, duygusal ifadelendirme ve uyum boyutları ile orta düzeyde ilişkili bulunmuştur. Duygusal zekânın dürtü kontrolü ve strese dayanıklılık alt boyutları evlilik uyumu ile ilişkili bulunmamıştır. Duygusal zekânın esneklik alt boyutu, evlilik uyumunun doyum, duygusal ifadelendirme ve uyum boyutları ile düşük ve orta düzeylerde ilişkili bulunmuştur. Duygusal zekanın gerçeklik alt boyutu, evlilik uyumunun doyum ve uyum boyutları ile düşük düzeyde ilişkili bulunmuştur. Duygusal zekânın problem çözme alt boyutu evlilik uyumu ile ilişkili bulunmamıştır. Duygusal zekanın sosyal sorumluluk alt boyutu, evlilik uyumunun doyum boyutu ile düşük düzeyde ilişkili bulunmuştur. Duygusal zekanın kişilerarası ilişkiler ve empati alt boyutları, evlilik uyumunun doyum boyutu ile düşük düzeyde ilişkili bulunmuştur. Duygusal zekânın kendini gerçekleştirme alt boyutu, evlilik uyumunun fikir birliği, doyum, duygusal ifadelendirme ve uyum boyutları ile düşük ve orta düzeylerde ilişkili bulunmuştur. Duygusal zekânın kendine saygı alt boyutu, evlilik uyumunun fikir birliği, doyum, duygusal ifadelendirme ve uyum boyutları ile düşük ve orta düzeylerde ilişkili bulunmuştur. Son olarak duygusal zekânın duygusal benlik bilinci alt boyutu, evlilik uyumunun fikir birliği, doyum, duygusal ifadelendirme ve uyum boyutları ile düşük ve orta düzeylerde ilişkili bulunmuştur.Çiftlerin eğitim durumları açısından doyum farklılıklarının incelenmesi sonucunda, çiftlerin doyum puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Farklılığın, eğitim durumu üniversite olan çiftler ile eğitim durumu ilkokul ve lise olanlar arasından kaynaklandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research paper, which issued ?Investigating the relationship between the dyadic adjustment level and the emotional intelligence level of the couples? subject, was conducted by working with 250 married people including 125 male and 125 female attendants. The attendants of the research were applied Bar-on Emotional Quotient Inventory, Dyadic Adjustment Scale and Demographic Data Questionnaire. The relationship between the demographic features of 15 sub-dimensions of Bar-on Emotional Quotient Inventory (Emotional Intelligence) which are optimism, happiness, self-regard, emotional self-awareness, assertiveness, independence, self-actualization, empathy, social responsibility, interpersonal relationship, stress tolerance, impulse control, reality-testing, flexibility and problem-solving and the demographic features of 4 subscales of Dyadic Adjustment Scale which are dyadic consensus, dyadic satisfaction, dyadic cohesion and affectional expression were investigated.It is observed that there are low relationships between the optimism sub-dimension of EI and the dyadic consensus, dyadic satisfaction and affectional expression dimensions of dyadic adjustment. There is found mild relationship between the happiness sub-dimension of EI and dyadic consensus, dyadic satisfaction, dyadic coherence and affectional expression dimensions of dyadic adjustment. There is not found any relationship between impulse control and stress tolerance sub-dimensions of EI and dyadic adjustment. There are low and mild relationships between the flexibility sub-dimension of EI and the dyadic satisfaction, coherence and affectional expression dimensions of dyadic adjustment. There is low relationship between the reality-testing sub-dimension of EI and the dyadic satisfaction and coherence dimensions of dyadic adjustment. There is not found any relationship between the problem-solving sub-dimension of EI and dyadic adjustment. There is also low relationship between the social responsibility sub-dimension of EI and the dyadic satisfaction dimension of dyadic adjustment. There is found low relationship between the interpersonal relationship and empathy sub-dimensions of EI and the dyadic satisfaction dimension of dyadic adjustment. There is also found low and mild relationships between the self-actualization sub-dimension of EI and the dyadic consensus, coherence, satisfaction and affectional expression dimensions of dyadic adjustment. There are low and mild relationships between the self-regard sub-dimension of EI and dyadic consensus, satisfaction, coherence and affectional expression dimensions of dyadic adjustment. Finally, there is found low and mild relationships between the emotional self-awareness sub-dimension of EI and dyadic satisfaction, consensus, coherence and affectional expression dimensions of dyadic adjustment.When the dyadic satisfaction differences according to couples? education levels are investigated, there is found a statistically meaningful difference in average points of satisfaction. This difference results from the university level education and primary school and/or high school education levels of the couples.