Halkla ilişkiler kültür ilişkisi örnek olay: Akyazı Belediyesi halkla ilişkiler faaliyetleri kültür ilişkisi
Sample case for cultural association and public relations: Municipality of public relations Akyazi relationship between cultural activities
- Tez No: 254175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SEZAİ TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kültür, Örgütsel Kültür, Akyazı Belediyesi, Public Relations, Culture, Organizational Culture, Akyazı Municipality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Halkla İlişkiler Kültür İlişkisi Örnek Olay: Akyazı Belediyesi Halkla İlişkiler Faaliyetleri Kültür İlişkisi adlı bu tez çalışması teorik bir çerçeveyle bir örnek belediyeyi kapsamaktadır. Çalışmada ortaya konulmak istenen ana amaç, halkla ilişkilerin kültür üzerindeki etkisi olmuştur. Ara amaç Akyazı Belediyesi'nin halkla ilişkiler faaliyetlerinin birlikteliği olumlu yönde etkilemesi, olarak belirlenmiştir. Bu amaca yönelikte Akyazı Belediyesi'ne yönelik bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada çözülmek istenen problem ise halkla ilişkiler faaliyetleri birlikteliği olumlu yönde etkilemekte midir? sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Birinci bölümde halkla ilişkilerin tanımı, geçmişteki durumu ve günümüzdeki durumu incelenerek tarihsel süreci ele alınmıştır. Bunların yanında Amerika, Avrupa ve Türkiye ayrı ayrı incelenerek dünyadaki halkla ilişkiler süreçleri ele alınmıştır. İkinci bölümde kültür ve örgütsel kültüre değinilmiştir. İlk olarak kültür tanımı ortaya konulmuştur. Ardından örgüt konusu incelenilmiştir. Sonrasında da bu iki kavram arasındaki ilişki ortaya konularak örgüt kültürü açıklanmıştır. Bu kavramların sonrasında örgüt kültürünün halkla ilişkiler ile bağlantısı ele alınmıştır. Bu bölümde son olarak örgütsel kültürün öğeleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Belediyelerde Halkla İlişkiler konusu işlenilmiştir. Bu konu bağlamında halkla ilişkilerde kullanılan araçlar ortaya konulmuştur. Ardından belediyelerde halkla ilişkiler uygulama yöntemleri konusu incelenmiştir. Dördüncü bölümde Akyazı Belediyesi'nde halkla ilişkiler konusu ele alınmıştır. Burada ilk olarak Akyazı İlçesi'nin kısa bir tanıtımı yapılmış ardından sırasıyla belediyenin misyonu, vizyonu, ilkeleri ve örgüt şeması belirtilmiştir. Sonrasında Akyazı Belediyesi'nin 2007 halkla ilişkiler çalışmaları ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise Akyazı Belediyesi'nin halkla ilişkiler faaliyetlerinin halkın gözündeki geçerliliğini öğrenmek için saha araştırması yapılmıştır. Yapılan araştırmada on dokuz soruluk bir anket uygulanmıştır. Sonuç bölümünde ise araştırmanın genel bir değerlendirilmesi yapılmış ve gerekli olduğu düşünülen önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The culture relations related to the public relations, an precedent: this thesis study called as the research of Turkish Culture and The Public Relations in Akyazı District, Sakarya contains of an exemplary municipality theoretically. The main purpose handled in this study has been the influence of the public relations on the culture. The other purpose has been stated that the public relations activities of Akyazı municipality should have a positive effect on the association. A study related to Akyazı municipality has been handled for this goal. In this study, the problem to be solved is whether the public relations activities affect the association positively or not. In the first part, the definition of public relations, its condition in past and present has been searched and its historical process has been discussed. Besides of these aspects, America, Turkey and Europe have been analyzed one by one and process of public relations in the world has been discussed. In the second part, culture and organizational culture have been mentioned. At first, the definition of culture is introduced. Then organization subject is searched. After that, the relationship between these two concepts is stated and the organizational culture has been described. After the definition of these concepts, the connection between organizational culture and public relations has been discussed. In this part, lastly, the elements of organizational culture have been described. In the third part the subject of public relations in municipality has been handled at that context of this subject, the materials used in public relations are described. Then the methods used in municipalities for public relations are searched. In the fourth part, the subject about public relations in Akyazı Municipality has been regarded. In the subject, first of all, a short introduction of Akyazı Municipality has been done, then by order, mission, vision, principles and organization plan of Municipality has been stated. Afterward, works about public relations of Akyazı Municipality for the date 2007 have been regarded. In the fifth part, an investigation, in which activities of public relations of Akyazı Municipality, has been done in order to learn validity of these activities in terms of people. In that investigation, a questionnaire that consist of 19 questions have been applied. In the final part, a general evaluation of the investigation has been done and some suggestions that may be necessary have been proposed.