Analysis of mechanical behavior of high performance cement based composite slabs under impact loading
Yüksek performanslı çimentodan imal edilmiş betonarme döşemelerin yüksek hızlı mermi etkisi altındaki hesabı
- Tez No: 255835
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: AUTODYN simulasyonu, çarpma yüklemesi, kraterhacmi, çarpma sonrası hız, çelik tel donatılı beton, serbet kıvamlı lifli beton, AUTODYN simulation, impact loading, crater volume, residual velocity, steel fiber reinforced concrete (SFRC), slurry infiltrated fibrousconcrete (SIFCON)
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Çelik tel donatılı betonunun ve serbet kıvamlı lifli betonun çarpmayüklemesi altındaki davranısları son yıllarda incelenmeye baslanmıstır. Göreceliolarak yeni olan bu malzemeler kullanımı daha eskiye dayananlara kıyasla dahayüksek basınç ve çekme dayanımlarına sahiptirler aynı zamanda enerji emmekapasiteleri ve kırılma sertlikleri de kullanımı eski olanlara oranla daha yüksektir.Bu yüksek lisans tezinde ANSYS AUTODYN 11.0.0. programının yardımıylabeton, çelik tel donatılı beton ve serbet kıvamlı lifli betonun çarpma yüklemesialtındaki davranıslarını incelemek için analizler yapılmıstır. Simulasyonlarda,betonun basınç ve çekme dayanımlarının, kırılma enerjisinin, hedef ve mermi içinkullanılan erozyon deserlerinin hedefte olusan deformasyonları ve çarpma sonrasımerminin hızını nasıl etkiledisi incelenmistir. Analiz sonuçları, simulasyonlarıyapılan deney sonuçlarıyla krater çapı, krater derinlisi, krater hacmi ve çarpmasonrası mermi hızı parametreleri bakımından karsılastırılmıstır.Simulasyon sonuçları, beton, çelik tel donatılı beton ve serbet kıvamlı liflibetonun basınç ve çekme dayanımlarının çarpma yüklemesi sonucunda olusankrater hacmi açısından oldukça önemli oldusunu, merminin ve hedefinmodellenmesinde kullanılan erozyon deserlerinin ise merminin çarpma sonrasıhızını büyük ölçüde etkiledisini göstermistir. Deney sonuçlarıyla kıyaslandısındabeton numumelerin simulasyon sonuçlarında daha yüksek tutarlılık görülmüstür.Ne var ki çelik donatılı beton ve serbet kıvamlı betonda bu tutarlılık yüzdesi dahaazdır. Deney ve analizlerin birbirine daha yakın sonuçlar verebilmesi içinsimulasyonlarda kullanılacak malzeme deserlerinin elde edilmesi amacıyla iliskilitestlerin yapılması gerektisi kanısına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Studies on the behavior of steel fiber reinforced concrete (SFRC) andslurry infiltrated fibrous concrete (SIFCON) to impact loading have started inrecent years. Using these relatively new materials, higher values of tensile andcompressive strength can be obtained with greater fracture toughness and energyabsorption capacity, and therefore they carry a considerable importance in thedesign of protective structures. In this thesis, computational analyses concerningimpact loading effect on concrete, steel fiber reinforced concrete (SFRC) andslurry infiltrated fibrous concrete (SIFCON) are conducted by the aid of ANSYSAUTODYN 11.0.0 software. In the simulations, the importance of the concretecompressive and tensile strengths, and the fracture energy, together with the targetand projectile erosion parameters, were investigated on the response of concretetarget and projectile residual velocity. The obtained results of the simulation trialson concrete, SFRC and SIFCON have been compared with the experimentaloutcomes of three concrete, two SFRC and two SIFCON specimens in terms ofdeformed target crater radius, depth volume and striking projectile residualvelocities.The simulation analyses have shown that, compressive as well as tensilestrengths of the concrete, SFRC and SIFCON specimens are of great importanceon the crater volume while erosion parameters have a significant effect on theprojectile residual velocity. Simulation outcomes possess a higher accuracy forconcrete simulations when comparisons are made with available experimentalresults. This accuracy deteriorates for SFRC and SIFCON specimens. It wasfurther concluded that related material tests of the specimens must be available inorder to obtain higher accuracy.