Anamur yuvalama kumsalındaki deniz kaplumbağaları [(Caretta caretta (Linnaeus, 1758) ve Chelonia mydas (Linnaeus, 1758 )] ve yumuşak kabuklu nil kaplumbağası [Trionyx triunguis (Forskal, 1775)] populasyonlarının biyolojik özelliklerinin ve kumsal özelliklerinin incelenmesi
An investigation on the biological properties of the marine turtle [(Caretta caretta (Linnaeus, 1758) and Chelonia mydas (Linnaeus, 1758 )] and nile soft-shelled turtle [Trionyx triunguis (Forskal, 1775)] populations and sand properties of anamur nesting beach
  1. Tez No: 258980
  2. Yazar: AŞKIN HASAN UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ERGENE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Anamur Kumsalı, 2006 ve 2007 üreme sezonları, Caretta caretta, Chelonia mydas, Trionyx triunguis, Türkiye, Anamur Beach, 2006 and 2007 nesting period, Caretta caretta, Chelonia mydas, Trionyx triunguis, Turkiye
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmada, Mersin ili sınırları içinde yer alan Anamur'da, Anamur Burnu ve Pullu Orman Kampı arasında bulunan, yaklaşık 13 km uzunluğundaki Anamur Kumsalına yuva yapan Caretta caretta, Chelonia mydas ve Trionyx triunguis Populasyonları incelenmiştir. 2006 üreme sezonunda 674 Caretta caretta, 1 Chelonia mydas ve 4 Trionyx triunguis yuvası saptanmıştır. 2007 üreme sezonunda ise tespit edilen 915 yuvadan 907 tanesi Caretta caretta ve 8 tanesi Trionyx triunguis'e aittir.Ayrıca populasyonların biyolojik özelliklerinin yanında kumsal özelliklerinin de incelenmesi amaçlandığı için yuva dibi kumun yüzde nem ve yüzde hava oranları da ele alınmıştır. Anamur Kumsalı'nı daha detaylı incelemek için, kumsal bölüm ve alt bölümlere ayrılarak toplam 8 bölge halinde araştırılmış ve bu bölgeler arasında farklılık ve benzerlikler ortaya koyulmaya çalışılmıştır.Caretta caretta açısından en yüksek yuvalama kapasitesine sahip bölge 2006 yılında 303 ve 2007 yılında 441 yuvayla Dragon (Kocaçay) Çayı ? Mamure Kalesi (I. Derece Doğal Sit) arasındaki bölgedir. Daha sonra 2006 yılında 264 ve 2007 yılında 383 yuvayla Sultansuyu ? Dragon (Kocaçay) Çay arası, 2006 yılında 58 ve 2007 yılında 59 yuvayla Mamure kalesi ? Pullu Orman kampı arası, 2006'da 49 ve 2007'de 24 yuvayla Ören (Anamurium; I. Derece Doğal Sit) - Sultan Çayı (Sultansuyu) arasındaki alanlar gelmektedir. Bu alanlardaki yuva yoğunluğu 2006 yılında 53,07 yuva/km. iken 2007 yılında 71,42 yuva/km olarak hesaplanmıştır. Anamur Kumsalındaki 2006 yılı için ortalama kuluçka süresi ise 52,31 gün, 2007 yılı için 48,69 gün olarak tespit edilmiştir. 2006 yılında kontrol açışlarının yapıldığı güvenilir veriye sahip 474 yuvadaki toplam yumurta sayısı 33514, buna göre ortalama yumurta sayısı ise 76,17. 2007 yılında kontrol açışlarının yapıldığı güvenilir veriye sahip 683 yuvadaki toplam yumurta sayısı 52297, buna göre ortalama yumurta sayısı ise 76,57'dir.
Özet (Çeviri)
In this study, the population of Caretta caretta, Chelonia mydas and Trionyx triunguis which nest on Anamur beach of which length is 13 km and which stretches out Anamur cape and Pullu Forest Camp in Anamur in Mersin has been investigated. In 2006 nesting season, 674 Caretta caretta, 1 Chelonia mydas and 4 Trionyx triunguis nests were determined. In 2007 nesting season, it was also determined that of 915 nests, 907 belonged to Caretta caretta and 8 ones belonged to Trionyx triunguis.Since studying the properties of beach was also aimed as the biological properties of populations, the percentage of moisture and air of nest chamber were also dealt with. In order to analyze Anamur Beach in detail, the beach was divided into 8 areas with sections and subsections and the differences and similarities of these areas were investigated.The place between Dragon (Kocaçay) rivulet and Mamure Castle reaches the highest capacity with 303 nests for Caretta caretta for nesting in 2006 and 441 nests in 2007. Following that, in 2006, with 264 nests and in 2007 with 383 nests, the place between Sultansuyu and Dragon (Kocaçay) rivulet takes the second rank. After that the place between Mamure Castle and Pullu Forest Camp comes with 58 nests in 2006 and 59 nests in 2007. Lastly, there comes the place between Ören (Anamurium: 1st Degree Protective Area) and Sultan rivulet with 49 nests in 2006 and 24 nests in 2007. The density rank of nests in these areas was found as 53,07 nest/km in 2006 and 71,42 nest/km in 2007. In 2006, the average incubation period in Anamur beach was estimated as 52,31 days. In 2007, the average incubation period in Anamur beach was estimated as 48,69 days. In 2006, the total number of eggs inside the 474 nests which were opened for control and had relieable data was 33514. Therefore, the mean number of eggs was counted up as 76,17. In 2007, the total number of eggs inside the 683 nests which were opened for control and had reliable data was 52297. Accordingly, the mean number of eggs was counted up as 76,57.