Güzeloluk ve Yakın yöresinin (Erdemli Kuzeyi - Mersin) tektonostratigrafik özellikleri
Güzeloluk ve Yakin yöresinin (Erdemli Kuzeyi - Mersin) tektonostratigrafik özellikleri
- Tez No: 258983
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tektonostratigrafi, Namrun Fay Zonu, Güzeloluk, Mersin, Tectonostratigraphy, Namrun Fault Zone, Güzeloluk, Mersin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışma alanı, Orta Toroslar'ın doğusunda Mersin ilinin kuzeybatısında yer alan Güzeloluk ve yakın yöresini içeren 150 km²' lik bir alanı kapsar. Güzeloluk ve çevresinin kaya birimleri ve tektonostratigrafik özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmış olan bu çalışmada 3 kaya stratigrafi birimi tespit edilmiştir.İnceleme alanınındaki en yaşlı birim Alt-Orta Miyosen (Burdigaliyen) yaşlı çatlaklı, orta tabakalı, bol fosilli, sığ denizel, lagüner fasiyeste çökelmiş sarımsı gri, kirli sarı renkli çakıltaşı-kumtaşı, siltaşı, killi kireçtaşı tabakaları içeren Kaplankaya Formasyonu ile temsil edilmektedir.Bu birimin üzerine uyumlu olarak Alt-Orta Miyosen (Langiyen) yaşlı beyazımsı gri, yer yer mavimsi renkli, katmanları kolay dağılan ve yumuşak bir yapıya sahip Arslanköy marnı gelmektedir. Alt-Üst Miyosen yaşlı Karaisalı kireçtaşı bu birimi uyumlu olarak üzerlemektedir. Arslanköy marnı ile Karaisalı kireçtaşı inceleme alanında yer yer düşey ve yanal geçiş göstermektedir. Bu birimler Kuvaterner yaşlı alüvyonlar tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir.İnceleme alanı, yapısal olarak Torid tektonik birliğinin Orta Toridler bölümünde yer almaktadır. Genel olarak Miyosen yaşlı, az eğimli tabakalarla temsil edilen kaya birimleri Orta Anadolu Fay Sisteminin (OAFS) güneybatı devamını oluşturan Namrun Fay Zonu tarafından kesilmiştir.Bu fay zonu içerisinde sol yanal doğrultu atımlı K48D duruşlu Güzeloluk Fayı, K50D duruşlu Güneyli Fayı, K43D duruşlu Eseli Fayı ve K60D duruşlu Yenimahalle fayları haritalanmış ve özellikleri belirlenmiştir. Bu fayların yanı sıra daha küçük ölçekli 3 adet Sağ doğrultu atımlı fay tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area covers approximately 150 km² area including Güzeloluk and its surrounding area in the eastern part of Central Taurides. This study aims to determine lithostratigraphic and tectonostragraphic features of the units in the Güzeloluk and it surrounding area where three litostratigraphic units have been determined.In the study area, The lower to middle Miocene (Burdigalian) aged Kaplankaya Formation is present at the basement, and consists of fractured, medium bedded, fossilliferous, yellowish grey to dirty yellow coloured pebblestone-sandstone, siltstone, argillaceous limestone deposited in shallow marine to lagoon environments.This unit is conformably overlain by the lower to middle Miocene (Langian) aged Arslanköy marl which is light grey and locally bluish grey in colour, friable and soft. The lower to upper Miocene aged Karaisalı Limestone comformably overlies the Arslanköy marl. The Arslanköy marl and the Karaisalı Limestone show lateral and vertical transition in some places. All these units are unconformably covered by the Quaternary aged alluvium.Considering geotectonic structure, the study area is situated in the central Tauride as a part of Tauride tectonic unit. In general, the Miocene rock units represented by gently dipping beds have been cross-cut by the Namrun fault zone which is the southwest extention of the Middle Anatolian Fault System (MAFS).In this fault zone, Güzeloluk fault which is left lateral strike-slip fault with a position of N48E, Güneyli fault with a position of N50E, Eseli fault with the position of N43E, and Yenimahalle fault with a position of N60E were mapped and their properties were described. In addition to these faults, 3 smaller right-lateral strike-slip faults were determined.