Gıda endüstrisi atık çamurlarının evsel atıklarla kompostlaştırılması
Composting of sludge resulting from food industry with domestic solid
- Tez No: 259133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUDE ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı atık, organik atıklar, arıtma çamuru, kompostlaştırma, Solid wastes, organic wastes, treatment sludge, composting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Tez çalışması Pakmaya Düzce tesislerinin aerobik arıtmalarından kaynaklanan atık çamurlarının yalnız başlarına ve Pakmaya fabrikası yemekhanesinden kaynaklanan organik atıklarla kapalı aerobik reaktörde kompostlanabileceğini göstermektedir. Düzce ve çevre illere ait kompostlamada kullanılabilecek ekonomik yan hammaddeler belirlenerek matematiksel kabuller ortaya koyulmuştur. Bu matematiksel kabullerin doğruluğu laboratuar analizleriyle kanıtlanmış kompostlama işleminin nasıl yürütüleceği matematiksel kabullerle maksimum % ±9'luk bir sapma ile belirlenmiştir.Arıtma çamurlarının yalnız ve evsel organik atıklarla kompost sonuçlarına ayrı ayrı bakılmış ve kompost oluşum kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın asıl amacı günden güne büyüyen bir sorun haline gelen katı atıkların arıtma çamurlarıyla bir araya gelerek doğanın kirlenmesine neden olan evsel organik atıkları, yararlı ürünlere çevirerek katı atık problemlerine pilot ölçekli yaklaşımda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis shows that sludge resulting from the aerobic treatment of Düzce Pakmaya Facility can be composted either with domestic organic wastes or by themselves in closed aerobic reactors. The economic raw materials in Düzce and cities in the vicinity of Düzce which can be used for the composting are determined and mathematical postulates were developed. Proving the accuracy of these mathematical postulates with laboratory analyses, it was proved that how the composting process is conducted can be determined beforehand by mathematical postulates with maximum ±9% deviation.The result of the composting of sludge both with domestic organic wastes and by themselves were examined separately and evaluated according to the compost formation criteria. The main aim of this study is to combine solid wastes that are getting a problem day by day and treatment sludge. And also, turn the raw materials that pollute the environment into beneficial products to make a pilot scale approach to the solid waste problem.