Üç boyutlu dokuma kompozit yapıların mekanik analizi
Mechanical analysis of three dimensional woven composite materials
- Tez No: 259656
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sandviç dokuma kumaş, el yatırma tekniği, vinilester reçine, poliüretan köpük, çekme mukavemeti, eğilme mukavemeti, ani darbe mukavemeti, Sandwich woven fabric, hand impregnation, vinylester resin, polyurethane foam, tensile strength, bending strength, impact strength
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada otomotiv, denizcilik ve yapı endüstrisinde kullanılan, el yatırma tekniği ile üretilmiş üç boyutlu dokuma yapıların özel bir türü olan sandviç dokuma kumaş takviyeli kompozit yapıların, mekanik performanslarının belirlenebilmesi için çekme mukavemetleri, eğilme mukavemetleri ve ani darbe mukavemetleri analiz edilmiştir. Öncelikle kumaş/vinilester reçine kombinasyonu ile oluşan kompozit yapıların çekme mukavemeti, çekme modülü, eğilme mukavemeti, eğilme modülü, kırılma enerjisi ve ani darbe mukavemeti tespit edilmiştir. Ardından da bu sisteme orta kısım malzemesi olan poliüretan köpüğün eklenmesi ile elde edilen kompozit yapıların çekme mukavemeti, çekme modülü, eğilme mukavemeti, eğilme modülü, kırılma enerjisi ve ani darbe mukavemeti tespit edilerek karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, tensile strength, bending strength, and impact strength of composite materials, which are reinforced with a sandwich woven fabric, a special kind of three dimensional woven fabric, manufactured by hand impregnation and used in automotive, marine and building industry are analysed in order to determine their mechanical performance. Firstly, the tensile strength, tensile modulus, bending strength, bending modulus, impact strength and impact modulus of composites which are composed of fabric/vinylester resin are evaluated. Then polyurethane foam, which is a core material, is added to the system and resultant composites are evaluated for their tensile strength, tensile modulus, bending strength, bending modulus, impact strength and modulus. The results of two different type of composites are analysed by comparison.