Türkiye'de Behçet Hastalarında NALP3 Q705K gen polimorfizmi varlığı
NALP3 Q705K gene polymorphism in Behcet?s Disease in Turkey
- Tez No: 260261
- Danışmanlar: PROF. DR. HANER DİRESKENELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behcet?s disease, NALP3, NLRP3 gene, Q705K gene polymorphism, single nucleotide polymorphism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giri?. Behçet hastalığı (BH) tekrarlayıcı göz, mukokutan, eklem, damar, santral sinir sistemi ve gastrointestinal sistem tutulumları ile giden sistemik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın patogenezinde genetik ve çevresel faktörler birlikte rol oynamaktadır. Behçet hastalığı otoinflamatuar hastalıklar ile ortak özelliklere sahiptir ve bu hastalıkların patogenezinde rol alan NALP3 inflamasom kompleksi BH?nın da patogenezinde rol oynayabilir. NALP3 inflamasom kompleksi proinflamatuar sitokinleri (IL1, IL18) aktive eden bir protein kompleksidir. Biz de bu çalışmada daha önce diğer oto-immun hastalıklarla ilişkisi gösterilmiş olan NALP3 Q705 K gen polimorfizmi varlığını BH?nda çalıştık.Gereç-Yöntem. Çalışmamıza 180 BH (erkek/kadın: 92/88, yaş ortalaması: 36,6 ? 11,3) ve 168 sağlıklı kontrol (erkek/kadın: 92/76, yaş ortalaması: 34,9 ? 13,2) alındı. DNA 10cc periferik kandan standart yöntemlerle elde edildi. Hasta ve kontroller PCR-PFLP ile NALP3 Q705K gen polimorfizmi açısından genotiplendirildi. Polimorfik bölge PCR ile çoğaltılarak Bsg1enzimi ile kesildi.Bulgular. Bütün BH?larında oral ülser mevcuttu. Genital ülser %78, follikülit %66.3, damar tutulumu %31.2, üveit %66,1 ve nörolojik tutulum %7.5 olarak saptandı. Kontrol grubunda homozigot polimorfik gen (AA) taşıyan birey sayısı 2/168 (%1.2), heterozigot genotip (CA) 19/168 (%11.3) idi. Bu oranlar hasta grubunda sırasıyla AA 2/180 (%1.1) ve CA 16/180 (%8.3) olarak bulundu. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0.05). Allel frekansı açısından bakıldığında da iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Hastaları göz, mukokutan, damar, eklem ve sinir sistemi tutulumlarına gore altgruplara ayırdığımızda dapolimorfizm sıklıkları açısından kontroller ile aralarında anlamlı bir fark bulunmadı.Sonuç. Türkiye?de BH?larında hastalığa yatkınlık ve sistem tutulumları açısından NALP3 Q705K gen polimorfizmi dağılımı araştırıldığında kontrol grupları ile arasında anlamlı bir fark bulunamadı.Anahtar sözcükler : Behçet hastalığı, NALP3, NLRP3 geni, Q705K gen polimorfizmi, tek nükleotid polimorfizmi
Özet (Çeviri)
Introduction. Behçet?s disease (BD) is a systemic inflammatory disorder characterized by recurrent mucocutaneous, ocular, vascular, musculo-skeletal, central nervous and gastrointestinal system involvement. Both genetic and environmental factors are implicated in BD pathogenesis. As BD has some common properties with auto-inflammatory syndromes, the gene encoding NALP3 inflammasome protein, which activates pro-inflammatory cytokines IL-1 and IL-18 may have a role in its pathogenesis. In this study, we investigated Q705K polymorphism in NALP3 gene, previously shown to be associated with auto-inflammatory disorders, in Behcet?s disease.Material and Methods: The study was designed as a case-control study with 180 BD patients (M/F: 92/88, mean age: 36.6 years) and 168 healthy controls (M/F: 92/76, mean age: 34.9 years) enrolled. Cellular DNA was isolated from 10 ml of peripheral blood using standard procedures. The patients and the controls were genotyped by PCR-RFLP method for NALP3 Q705K gene polymorphism. Polymorphic region was amplified by PCR and digested with BsgI enzyme. Genotype frequencies between the groups were compared by ?? square test.Results. All BD patients had oral ulcers. Genital ulcers was present in 78%, folliculitis in 66.3%, vascular involvement in 31,2%, uveitis in 66,1% and neurological manifestations in 7,5% of the patients. In the control group the homozygous genotype (AA) was present in 1.2% (2/168), heterozygous genotype (CA) in 11,3% (19/168), whereas in BD group homozygous genotype was present in 1,1% (2/180) and heterozygous genotype (CA) in 8,3% (16/180), without a statistically significant difference between the groups. Allele frequency between two groups was also without a significant difference (5,5% and 6,8% respectively). Subgroup analysis according toviiiocular, mucocuteous, vascular, articular and neurologic involvement also revealed no significant differences.Conclusion. The distribution of NALP3 Q705K gene polymorphism in Turkey reveals no association of this polymorphism with the pathogenesis of the BD.