İrritan ve allergik kontakt el ekzemalarında derinin biyofiziksel parametreleri ve tırnak bulguları
Biophysical parameters of skin and nail signs observed in irritant and allergic contact hand eczema
- Tez No: 260503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURNA İLKNUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: El ekzeması, sebum, stratum korneumun hidrasyon kapasitesi, tırnak, transepidermal su kaybı, Hand eczema, hydration capacity of stratum corneum, nail, sebum, transepidermal water loss
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Tüm mesleki dermatozların % 80'den fazlasını oluşturan ve prevalansı % 2 ile 10 arasında değişen el ekzemalarında çeşitli tırnak bulguları dermatoza eşlik edebilmektedir. Mesleki nedenler veya ev işleri nedeniyle irritan veya allergen maddelerle temas halinde olmak ellerde sıklıkla kontakt ekzema gelişmesine neden olmaktadır. Buna karşılık epidermal su bağlama kapasitesi, stratum korneumun hidrasyonu, sebum sekresyonu ve asit manto deriyi dış etkenlere karşı koruyan bariyer fonksiyonları içinde yer almaktadır.Bu çalışmada, elde kontakt ekzema bulunan olgularda ekzema şiddeti ve derinin biyofiziksel parametreleri belirlenerek, eşlik eden tırnak bulgularının sıklığı ve tiplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmaya elde kontakt ekzema tanısı alan 60 hasta ve elde deri bulgusu tanımlamayan 60 kontrol olgusu alınmıştır. `El ekzeması şiddet indeksi' kullanılarak ekzema şiddeti belirlenmiş ve hastalar ve kontol grubunun tüm tırnak bulguları kaydedilmiştir. Her iki grupta da yapılan ölçümlerle ellerde sebum, stratum korneumun hidrasyon kapasitesi, transepidermal su kaybı ve pH'ı içeren deri biyofiziksel parametreleri belirlenmiştir.Bu çalışmada ekzeması olan hastaların kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla oranda tırnak bulgusuna sahip olduğu ve ekzema şiddeti arttıkça tırnak bulgularının görülme sıklığının anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. En sık görülen tırnak bulguları %35 oranında unguis punktatus, % 20 oranında Beau çizgisi ve % 10 oranında onikoliz olmuştur. Çalışmada, deri biyofiziksel parametrelerinden biri olan stratum korneumun hidrasyon kapasitesinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ekzemalı hastalarda anlamlı derecede azaldığı saptanırken, transepidermal su kaybı, sebum ve pH değerlerinin hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı fark göstermediği belirlenmiştir.Sonuç olarak, elde kontakt ekzema belirlenen hastalarda unguis punktatus, Beau çizgisi ve onikoliz gibi tırnak değişikliklerinin klinik tabloya eşlik edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Derinin bariyer fonksiyonları açısından bakıldığında ise özellikle stratum korneumun hidrasyon kapasitesinin etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Various nail disorders may accompany to hand eczema, which constitutes more than 80 percent of all occupational dermathologic diseases and whose prevalance rate varies from 2 to 10 percent. Occupational or domestic exposure to irritants or allergens may initiate contact eczema, often located on the hands. Yet, water-binding capacity, hydration of stratum corneum, segregation of sebum and skin?s acid mantle are all identified as the barrier functions protecting skin from outer effects.In this study, by examining the severity of eczema and the biophysical parameters of the skin, it has been aimed to determine the frequency and type of accompanying nail disorders in cases who already developed hand eczema.Sixty patients pre-diagnosed with hand eczema participated in the study as study group and sixty cases with no hand eczema related complains were considered as control group. The severity of eczema was decided by using ?Hand Eczema Severity Index (HECSI)? and all nail signs of patients in study group and in control group were recorded. The hydration capacity of stratum corneum, transepidermal water loss, pH and skin surface sebum as the biophysical parameters of skin were determined by measurements made on the hands of cases in both groups.In this study, it was observed that in comparison to the control group, the patients with hand eczema in study group had more nail disorder with statistically significant result. In addition, it was found that the severity of eczema and the frequency of observed nail disorders yielded a statistically significant relationship. The most frequently observed nail signs were nail pits with 35 percent, Beau line with 20 percent and onycholysis with 10 percent. In this study, it was determined that hydration capacity as one of the biophysical parameters of skin decreased significantly at patients with hand eczema by comparison to control group. On the other hand, the difference between the values of transepidermal water loss, sebum and pH in both group of cases, namely study and control groups, did not exhibit a statistically significant result.In conclusion, based on the results of the study, it should be taken into account that some nail disorders such as onychodystrophy, onycholysis and Beau lines may accompany to clinical symptoms of patients diagnosed with hand eczema. With respect to the barrier functions of skin, it is observed that the hydration capacity of stratum corneum is especially influenced.