Edirne ili hastaneleri çocuk servislerinde çalışan hemşirelerin rotavirüs gastroenteriti hakkında farkındalık düzeyinin arttırılması
Increasing awareness levels of the nurses working in children?s services of the hospitals in province of Edirne on rotavirus gastroenteritis
- Tez No: 261046
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: rotavirüs, rotavirüs gastroenteriti, farkındalık düzeyi, hemşire, çocuk, rotavirus, rotavirus gastroenteritis, awareness level, nurse, child
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma; Edirne ili hastaneleri çocuk servislerinde çalışan hemşirelerin oldukça bulaşıcı olan rotavirüs gastroenteritinin bakım, korunması ve kontrolü hakkında farkındalık düzeylerinin arttırılması amacı ile tek grup ön test-son test yarı deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi.Araştırma; Edirne ili içindeki devlet ve özel hastaneler ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çocuk servislerinde 2008 Aralık- 2009 Şubat ayları içinde çalışmaya katılmayı kabul eden 65 hemşire ile gerçekleştirildi. Örneklem grubuna eğitim yapılarak eğitim kitapçığı verildi, veriler literatür ve uzman görüşü doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu kullanılarak eğitim öncesi ve eğitim sonrasında elde edildi. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS 16.00 paket programı kullanılarak Wilcoxson ve eşleştirilmiş t testi analizi ile değerlendirildi.Araştırma sonucunda; araştırma kapsamına alınan hemşirelerin eğitim öncesinde etkenin ısıya dayanıklılık durumu, etkenin kuluçka süresi, hastalığın sık görüldüğü aylar, en çok risk altında olan yaş gurubu, hastalığın klinik seyiri, preterm bebeklere aşının uygulanabilme durumu ve benzeri konularda doğru cevap oranı % 50' lerin altında iken eğitim sonrası % 100' lere çıktığı ve verilen eğitimin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p< 0,001) belirlendi.Sonuç olarak; çocuk servislerinde çalışan hemşirelerin rotavirüs gastroenteriti ile ilişkili düzenli eğitim almalarının gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The research was designed as performed place one group pretest- posttest semi-empirical study so as to increase the awareness levels of the nurses working in the children?s services of the hospitals in province of Edirne on rotavirus gastroenteritis prevention, care and control, which is highly epidemic.The research was conducted with 65 nurses who accepted to participate in the study through the months December 2008 ? February 2009 at the children?s services of the state and private hospitals within the province of Edirne, and of Trakya University Medicine Faculty Hospital. The sample booklet was given by making education to sample group. The data were obtained using questionnaires developed by the researcher in line with the literature and expert opinion. Analysis of data was carried out via Wilcoxson and matched t test analysis, using the packaged software SPSS 16.00 in computer medium.As a result of the research, it was found that while the ratio of correct answers concerning heat resistance status, incubation period of the agent, months with high incidence of the disease, age group at most risk, clinical course of the disease, applicability of the vaccine to preterm infants and similar matters was below 50%, it raised to about 100% following training, and that the training provided was statistically significant (p< 0.001).As a conclusion, it was considered that it was necessary for the nurses working in children?s services to receive regular training on rotavirus gastroenteritis.