Diksiyon ve ses nefes egzersizlerinin oyunculuk sanatındaki önemi ve çözümlenmesi
Artibration and importance of intonation and voice exhalation practices in the art of acting
  1. Tez No: 263391
  2. Yazar: SERKAN UZUNER
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SİKHARULİDZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: diksiyon, ses ve nefes, diyafram, intonation, voice and speech, diaphragm
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Diksiyon sanatı, konuşulan dilin doğru ifade edilebilmesi için çok büyük önem teşkil eder. Bir dili doğru bir şekilde konuşmak için, diksiyona önem verilmesi gerekir.Diksiyon söz söyleme sanatıdır. Diksiyonunu doğru kullananlar, o ülkenin sanat kurumları, özellikle tiyatroları ve devlet televizyonlarıdır. Topluma hitap eden kurumlarda, eğitim kurumlarında kesinlikle dil doğru kullanılmalıdır, çünkü bu kurumlar örnek teşkil etmektedirler. Bu kurumlarda çalışanlar dillerine dikkat etmelidirler.Oyuncu için büyük bir önem taşıyan diksiyon sanatı ve ses nefes çalışmaları, büyük bir özveri ve düzenli bir çalışma, program ile iyi bir noktaya gelir. Bu yüzden oyuncu adayları ve profesyonel tiyatro oyuncuları bu çalışmaları düzenli bir şekilde yapmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The art of intonation is so important to express the spoken language. Paying attention is a must that to speak a language much more understandable.Intonation is the art of speech. The right intonation is especially used by the theatres and the government television of that country. The spoken language must be used in the associations which are calin upon and to be followed by the community.The voice and speech and intonation is so important for an actor. The actor can build up his acting style if he works hard and put some dedicated efforts on voice and speech exercises. Because of this, the young nominees of acting and the professional actors must study regularly these voice-speech and intonation exercises.