Vergi uyuşmazlıklarının çözüm yolları, vergi mahkemelerinin fonksiyonları; Antalya Vergi Mahkemesi örneği
Solution ways of taxation disputes, the functions of taxation courts; the sample of Antalya Taxation Court
- Tez No: 263769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Uyuşmazlığı, Vergi Yargılaması, Antalya Vergi Mahkemesi, Tax Dispute, Tax Judiciary, Antalya Tax Court
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Devlet vatandaşlara sunmak zorunda olduğu mal ve hizmetlerin üretimi için finansman yaratmak zorundadır. Bu finansmanın ana kaynağını ise vergi gelirleri oluşturmaktadır. Devlet vergi gelirlerinin elde edilme aşamasında bir çok aşamadan oluşan karmaşık vergisel işlemler tesis eder. Devlet ve bireyler arasında tüm bu süreç uyuşmazlık çıkarmaya elverişli bir ortam oluşturur. Devlet alabildiğince çok miktarda vergi geliri elde etmek isterken, vergi mükellefleri veya sorumluları olabildiğince az vergi ödemek isterler. Vergi mevzuatının karmaşık ve sürekli değişen yapısı da uygulamaları aynı şekilde etkilemekte böylece uyuşmazlığın ortaya çıkmasını önemli oranda etkiler.Şu an elinizde bulunan çalışmada söz konusu vergisel ilişkilerde ortaya çıkan sorunların çözüm yollarına odaklanmıştır. Çözüm denince öncelikle dostane çözüm yolları olarak adlandırılabilecek yöntemler değerlendirilecek sonrasında bu aşamada çözümlenemeyen uyuşmazlıkların yargı yoluyla hangi usuller izlenerek çözüleceği incelenecektir. Genel itibariyle vergi yargısının dünyadaki ve ülkemizdeki örgütlenme biçimi ele alınarak mahkemece açılmış bir vergi davasında yargılama usulü olarak hangi süreçlerin takip edileceği çalışmanın ikinci kısmını oluşturacaktır.Son bölümde ise; bir anlamda vergi yargılamasının Antalya Vergi Mahkemesi bağlamında bir fotoğrafı çekilerek veriler ışığında tahliller yapılarak ışık tutucu sonuçlara ulaşılmaya çalışılacaktır.Bu çalışmanın amacını genel itibariyle vergi uyuşmazlığı kavramından hareketle vergi yargılamasının Antalya Vergi Mahkemesi bağlamında değerlendirilmesi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
A state have to levy duty to be able to produce goods and services for its citizens. Main soruce of thes revenue is the tax. State act intricacive taxative actions xhich have different processes xhen trying to get this revenue from tax burdener. This taxation process creates a disaccorded case betxeen state authority and citizens. The state tries to maximize the total revenue xhere as the burdeners trics to minimise thier levy. Additionaly, the camplicated and variable structure of taxation legislation catributes to increase of disputes.This study focuses on the solution ways of taxative disputes mentioned above. Firstly, the alternative friendly dispute solution ways will be analysed and than judicial ways fort he disputes that couldn?t be solved by friendly ways will be studied. The second part consist of the organisation types of taxation courts in our country and overal the world and the judicial procedure depending its organic structure.At last part of this study by photographing the taxation judiciary xith related to the Antalya Taxation Court, after the analysis xith the help datas taken from general photo, it will be tried to produce a conclusion.The aim of this work generally, has been consisting of assestment of taxation judiciary xith motivated from taxation disputes with related jurisdiction process of Antalya Taxation Court.