Çağdaş din felsefesinde estetik ve sanat
Aesthetic and art on the contemporary religion philosophy
  1. Tez No: 264456
  2. Yazar: DUYGU AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER SADIK YARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, sanat, güzel, din, Tanrı, felsefe, Aesthetics, works of art, beauty, religion, God, philosophy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, estetik biliminin en önemli konusu olan güzelliğin din felsefesi konularıyla ele alındığı bir çalışmadır. Birinci bölümde hem doğadaki hem sanat eserlerindeki ?güzel?in düşünce tarihinde ne şekilde algılandığını ve kainatın kusursuz düzen ve güzelliğinin Tanrı'nın varlığının kanıtlanmasındaki önemini belirlemeye çalıştık. Aynı zamanda estetik biliminin en önemli uğraş alanı olan sanat, çalışmamızın ikinci bölümünde inanç ile ilişkisi ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır.Çağdaş felsefede Tanrı'nın delillerinden biri olan teleolojik delilin bir çeşidi olarak sunulan ?estetik delil?in incelendiği son bölümde ise; alemdeki güzelliğin bizi Tanrı'yı kanıtlama yolunda bir delil olabildiğini göstermeye çalıştık. Son olarak ise, insanın hem bu dünya hem de öldükten sonraki dünyada iyilik ve güzellikleri kazanması için neler yapması gerektiğini belirlemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study is a study handles beauty the most important subject of aesthetical science with the subjects of religion philosophy. In the first chapter we have tried to identify how ?the beauty? both in the nature and works of art is percieved and the importance of the order and beauty of the universe when testify the presence of God. On the other hand, art as the most important field of aesthetical science, has been tried to research handling with the relation with belief in the second chapter.In the last chapter in which ? the aesthetical evidence? introduced as a sort of teleological evidence, the evidence of the presence of God in the contemporary philosophy, we have tried to show that the beauty in the universe could be an evidence to testify the God. Finally, we have tried to determine what to do to gain all the beauties and goodness in this and after life.