Şiddet içerikli bilgisayar oyunlarının çocuklarda saldırganlığa etkisi
The effect of violent video games on children's aggressive behavior
  1. Tez No: 267092
  2. Yazar: GÖZDE BAHAR KARS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Şiddet İçerikli Bilgisayar Oyunu, Öz-kavramı, Aggressive behavior, Self Consept, Violent Video Game
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Teknolojik gelişmeler çoğunlukla insan yaşamını kolaylaştırmaya yönelik olmakla birlikte, kulanım biçimine bağlı olarak bazı olumsuz sonuçlarla da karşılaşılabilmektedir. Kullanım biçimine bağlı olarak olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabileceği öne sürülen teknoloji ürünleri arasında bilgisayar oyunları da bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda çocukların bilgisayar oyunu oynama taleplerinde ve bilgisayar oyunu oynamak için ayırdıkları zamanda büyük artış görülmektedir.Bu araştırma, şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynayan ve oynamayan öğrencilerin saldırganlık düzeylerini incelemek amacıyla yürütülmüştür.Araştırmaya denek olarak 9-11 yaşları arasındaki 93 kız, 91 erkek olmak üzere toplam 184 ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencisi katılmıştır.Araştırma kapsamında veri toplamak amacıyla; ?Genel Bilgi Formu?, ?Sears Saldırganlık Ölçekleri? ve ?Piers- Harris Çocuklar İçin Öz-Kavram Ölçeği? kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS kullanılarak bilgisayarda yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda erkeklerin kızlardan daha fazla bilgisayar oyunu oynadıkları ve erkeklerin kızlardan daha fazla şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynadıkları; şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynamayan çocukların saldırganlık bunalımı alt ölçeğinden aldıkları puanın, bu tür oyunları oynayan çocukların puanından yüksek olduğu, şiddet içerikli bilgisayar oyunu oynayan çocukların antisosyal saldırganlık alt ölçeğinden aldığı puanın, oynamayanlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological developments mostly make people?s life easier, but sometimes they have negative reasults too. Computer is an example of this, it has possitive and negative results. Nowadays, electronic games are one of the most popular forms of entertainment for children, teenagers and even adults.The present study examined the effect of violent video games on children?s aggressive behavior. At total of 184 (93 girls and 91 boys) primary school childrenwith an age of 9 to 11 participated in the study. ?General Information Form?, Sears Agressiveness Scale? and ?Piers-Harris Self-Concept Scale? were used to reach the data. Statistical analysis are made in computer by using SPSS.Result of this study showes that boys play more video games and violent video games than girls. And results showes that playing violent video game is related to antisocial aggression subscale score.