Serebral palsili çocuklarda, ayak-ayakbileği ortezlerine uyumu etkileyen faktörlerin incelenmesi
The investigation of factors affecting compliance with foot and ankle orthoses in cerebral palsied children
  1. Tez No: 267337
  2. Yazar: BURCU DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak-ayak bileği ortezleri, Uyum, Serebral Palsi, Ankle Foot Orthoses, Compliance, Cerebral Palsy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, ayak-ayak bileği ortezi (AFO) kullanan, Serebral Palsi (SP)'li çocuklarda ortez uyumuna etki eden faktörleri incelemekti. Çalışmaya, 3-18 yaşları arasında, AFO kullanan 100 SP'li çocuk alındı. Çocukların demografik özellikleri, ebeveynlerin eğitim durumları, sosyo-ekonomik düzeyleri sorgulandı. SP tipleri, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS)'ne göre fonksiyonel seviyeleri, spastisiteleri, normal eklem hareket ölçümleri değerlendirildi. Ebeveynlerde çocuklarının ortez kullanım alışkanlıkları, ortezlerde karşılaştıkları sorunlar, kullandığı ortezle ilgili bilgi seviyesi sorgulandı. Gece ve yürüme ortezi yönünden karşılaştırıldığında problemlerin varlığı açısından iki ortez arasında fark vardı (p0.05). SP'li çocukların spastisite değerlerinin toplamı fazla olanlarda ve bu çocuklardan KMFSS seviyesine göre durumları ağır olanlarında, ortezi kullandıkları toplam süre azalmaktadır (p0.05). Çalışma sonuçlarına baktığımızda gece ve yürüme ortezinde, karşılaşılan problemler farklılık göstermekteydi. Çocuklarda orteze uyumu sağlamak için, ortezin kullanım programının çocuğa göre ayarlanması ve ailenin, ortez kullanımı ile ilgili bilgilendirilmesi önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the factors affecting orthotic compliance in cerebral palsied (CP) children using ankle foot orthoses (AFO). 100 CP?ed children between the ages of 3-18 were included in the study. Demographic data of the children, educational level and socio-economical status of the parents were recorded. The type of CP, functional levels according to Gross Motor Functional Classification System (GMFCS), spasticity levels and joint range of motion were evaluated. The parents were questioned for habitual usage of orthotics of their children, orthoses related problems and level of knowledge about the orthoses their children used. Day time and night time orthoses seems to differ considering the presence problems encountered (p0.05). In children in severe condition according to GMFCS and with high total spasticity scores, the total duration of orthotic usage was found to decrease (p0.05). The results indicate that the problems encountered in day time and night time orthoses seem to differ. It is concluded that in order to achieve orthotic compliance in children, a custom orthotic utilization program has to be developed according to the needs of the child. Informing families is also another important point in achieving orthotic compliance.