Mekanik ventilatördeki çocuklara yönelik bütüncü hemşirelik bakım modeli
Nursing care model with holistic approach for ventilator assisted children
- Tez No: 267612
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER CİMETE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mechanical Ventilator, Pediatric Intensive Care, Nursing Diagnoses, Nursing Interventions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Araştırma mekanik ventilatördeki çocuk ve bakım vericisi için bütüncü bakım felsefesi doğrultusunda, NANDA-hemşirelik tanıları ve NIC-girişimleri sınıflama sistemleri kullanılarak oluşturulan hemşirelik bakım rehberinin, uygulanabilme durumu ve etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma geliştirilen Bakım Rehberi (Gordon'un fonksiyonel sağlık örüntülerine göre oluşturulan Çocuk ve Bakım Verici Tanılama Formları, Günlük Veri Toplama Formu, 40 NANDA hemşirelik tanısı/ kollobratif problem, beklenen sonuçlar, 54 NIC girişimi ile uygulanma kayıtlarını içerir) kullanılarak pediatrik yoğun bakım ünitesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 30 deney, 30 kontrol grubu çocuk ve bakım vericileri oluşturmuştur. Deney ve kontrol grubu çocuk ve bakım vericilerin sürekli veri toplanarak hemşirelik tanıları ve kollobratif problemleri belirlenmiştir. Deney grubuna, tanılarına uygun NIC girişimleri uygulanmış, her iki grubun beklenen bakım sonuçlarına ulaşma durumları değerlendirilerek kaydedilmiştir.Bulgular;Çocuk ve bakım vericilere konulan toplam tanı sayısı kontrol grubunda ( 730 ) deney grubundan (555) yüksektir. Hem deney hem kontrol grubu çocuk ve bakım vericilere konulan tanı sıklığı çocukların ventilatörde kaldığı gün sayısı arttıkça istatiksel olarak anlamlı düzeyde artış göstermiştir. ( p=0,005)Deney grubu çocuklarda enfeksiyon riski, aspirasyon riski, doku/ deri bütünlüğünde bozulma, oral müköz membranda bozulma gibi tanıların çözümlenme sayısı( p< 0,005) ve risk tanılarının gerçek tanıya dönüşme sayısı kontrol grubundan yüksektir. ( p< 0,005) Deney grubunda bakım verici rolünde zorlanma ve ebeveynlikte yetersizlik tanılarının çözümlendiği bakım verici sayısı kontrol grubundan yüksektir.Rehberde yer alan 40 tanı çocuk ve bakım vericiye konulmuş, beklenen sonuç kriterleri problem çözümünü değerlendirmek için yeterli olmuş, 54 girişiminden 1233 sayıda aktivite kullanılmış 279 aktivite klinik koşulların uygun olmayışı, yasal engeller gibi nedenlerle uygulanamamıştır.Karar: mekanik ventilatöre bağlı çocuklar ve bakım vericileri için geliştirilen bu rehber uygulanabilir ve etkilidir.Anahtar Kelimeler; Mekanik Ventilatör, Çocuk Yoğun Bakım, Hemşirelik Tanıları, Hemşirelik Girişimleri
Özet (Çeviri)
Nursing Care Model for Ventilator Assisted Children and Their MothersThe research was carried out in line with a philosophy of integrated healthcare in the context of pediatric patients connected to mechanical ventilators and their caregivers, with the objective of assessing the applicability and effectiveness of the nursing care guidelines that were prepared using the NANDA-Nursing Diagnoses and NIC-interventions classification systems.The study made use of the Nursing Care Guidelines that had been developed (consisting of Child and Caregiver Diagnosis Forms, Daily Data Collection Forms, 40 NANDA nursing diagnoses/collaborative problems, expected findings, 54 NIC intervention and application records) and was conducted in a pediatric intensive care unit. The research sample comprised 30 study and 30 control group children and their caregivers. Data was continuously collected from both study and control group children and caregivers, after which nursing diagnoses and collaborative problems were defined. NIC interventions appropriate to the diagnoses were applied to the study group and the status of both groups in terms of their yielding the expected results were assessed and recorded.The findings showed that the total number of diagnoses for the children and their caregivers was higher in the control group (730) compared to the study group (555). The frequency of diagnoses for both the study and the control group children and caregivers displayed a statistically significant increase as the number of days the children spent connected to the ventilator increased (p=0.005).The number of identified diagnoses such as infection risk, aspiration risk, impaired tissue/skin integrity, impaired oral mucous membrane (p< 0.005) and the number of risk diagnoses that turned into actual diagnoses (p< 0.005) were higher in the study group compared to the control group.There were a higher number of diagnoses identified in the study group as compared to the control group concerning the caregiver?s difficulty in performing the caregiving role or regarding parental deficit.The forty diagnoses in the listing concerned the child and the caregiver and the criteria for expected findings were sufficient for the identification of problems. In the 54 interventions, 1233 activities were used; 279 activities could not be applied due to reasons that included inappropriate clinical conditions or legal obstacles.Conclusion: The guidelines that were developed for children connected to mechanical ventilators and their caregivers are applicable and effective.