14?16 yaş grubu erkek futbolcularda kompleks antrenman pogramının patlayıcı güç, kuvvet, sürat ve çeviklik gelişimine etkisi
The effects of complex training program on explosive power, strength, sprint and agility development between 14-16 aged young footballers
- Tez No: 267630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KIZILET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Kompleks Antrenman, Biomotor Özellikler
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmadaki amacımız; futbolcuların müsabaka performansını önemli düzeyde etkileyen patlayıcı güç, kuvvet, sürat ve çeviklik özelliklerini geliştirmede kompleks antrenmanların etkisini araştırmaktır.Çalışmamıza Maltepe Spor Kulübü'nün 14-16 yaş grubundan 28 erkek futbolcu katılmıştır. 28 kişilik grubun içinden 14 futbolcu (yaş :15,07±,91, boy : 172,85±3,52, kilo :65,78±6,06 ) çalışma grubu olarak seçilmiştir. 14 futbolcuda (yaş: 15.21±,80, boy: 173,85±6,39, kilo :64,78±6,67) kontrol grubu grubu olarak seçilmiştir. Hazırlanan kompleks antrenman programı çalışma grubuna 8 hafta boyunca en az 48 saat aralıklarla (haftada 2 antrenman) düzenli olarak uygulanmıştır. Kontrol grubu da kendi günlük antrenmanlarına devam etmiştir. Araştırmaya katılan futbolcuların kuvvet testleri, patlayıcı güç testleri, sürat ve çeviklik testleri yapılmış olup sonuçlar SPSS 14 programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bu testler ön test ve son test olmak üzere iki kez yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, çalışma ve kontrol gruplarının biomotor özellikleri ilk testleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05) fakat son testleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
The target in this study is to search the effects of complex training on the subject which is so important for explosive power, strenght, speed and agility of the challenging performance of the footballers.28 male footballers involved in this study from group of 14-16 age in Maltepe Sport Club.14 footballers (age :15,07± 0,91, height : 172,85 ± 3,52, weight :65,78 ± 6,06 ) were chosen from 28 member of the participant group and rest of the members, 14 footballers, also were chosen as control group. While the prepared complex program was regularly carried out on experimental group during 8 weeks, at least 48 hours periodic (2 training in a week), control group went on their daily trainings.The strenght, explosive power, speed, and agility test of the footballers who participated in this study were implemented that the results were evaluated in SPSS 14 program by analyzing. These tests were made twice as pre-test and post-test.