İstanbul Avrupa yakası'nda zamana ve mevsimsel değişimlere bağlı seyahat süresinin modellenmesi
Travel time modelling in the European side of Istanbul according to time and seasonal changes
  1. Tez No: 268360
  2. Yazar: NESİM KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Süresi Modeli, Seyahat Süresi, RTMS, Doğrulu Mesafe Yaklaşımı, Trafik Yoğunluğu, Ortalama Yolculuk Mesafesi, Ortalama Hız, Travel Time Modelling, Travel Time, RTMS, Rectilinear (Manhattan) Techical, Traffic Density, Average Travel Distance, Average Speed
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Şehiriçi ulaşımında yolculuk süreleri günlük hayatımızın önemli bir kısmını kapsamaktadır. Yolculuk sürelerine etki eden çok sayıda faktör bulunmaktadır. İstanbul Avrupa Yakası'nda iki bölge arasındaki seyahat süresi zaman ve mevsim faktörlerine bağlı analiz edilerek % 95 güven aralığında modellenmiştir ve gerçekle uyumluluğu gözlemlenmiştir. Çalışma İstanbul Avrupa Yakası için yapılmıştır ve gelecekte farklı bölgeler için de model teşkil etmesi hedeflenmiştir.İki nokta arasındaki ortalama yolculuk mesafesi Doğrulu Mesafe Yaklaşımıyla hesaplanmıştır. İstanbul Avrupa Yakası'nda Bulunan 43 RTMS'in 2008 yılına ait günlük verisi ve 48 güne ait de saatlik verisi analiz edilerek, trafik yoğunluğuna etki eden faktörlerin etki düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Burada trafiğe etki eden faktörlerin etkisi % 95 güven aralığına göre çıkartılmıştır. Mevsimsel değişimlerin, zamana bağlı değişimlerin ve diğer bazı faktörlerin trafik yoğunluğuna olan etkisi belirlendikten sonra ortalama hızın bulunması sağlanmıştır. Buradan da seyahat süresinin modellenmesine geçilmiştir. Yolcuya kendisi için en uygun olan seçeneğin sunulması amacıyla üç farklı alternatif için de değerlendirme yapılmıştır. Bunlar; özel şahsi araçla, toplu taşıma aracıyla ve raylı taşıma sistemleriyle seyahat süresinin modellenmesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Travel time in local transportation is an crucial role in daily life. There are various factors effecting travel time. The travel time between two regions of European side of Istanbul is analized with respect to time and season factors and modelled with 95% confidence interval and compared to the real life. This study was made for European side of Istanbul and it is hoped to be a reference for other regions.Average travel distance for two points is calculated with rectilinear (Manhattan) technical. 2008 daily and 48 days hourly datas of 43 RTMS (European side of Istanbul) were analyzed to determine effectiveness of factors having influence on traffic density. Effectiveness of factors was analyzed 95% confidence interval. Average speed was calculated after determining effect of seasonal alterations, time and some other factors on traffic density. After that travel time was modelled. To offer the best option for passenger, three different choices were taken into account in modelling process. Personal car, public transportation and railways were choices offered to passengers while modelling travel time.