Characteristics of the XVI. century Turkish-Ottoman architecture
- Tez No: 2695
- Danışmanlar: PROF. DR. ENİS KORTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Mimarisi, Türk Mimarisi. -iv, Ottoman Architecture, Turkish Architecture. -iii
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET TÜRK MİMARÎSİNİN KARAKTERİSTİKLERİ ÖZTÜRK, M.Tayfur Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Enis KORTAN Şubat 1987, İSO Sahife Bu çalışmanın amacı, Türk mimarisinin karakteristik özelliklerinin neler olduğunun tesbiti ile bunlardan günümüz mimarlığında kullanılabilecek değerler elde edilebilinece- ğinin araştırılmasıdır. Türk Mimarisi tarih boyunca farklı coğrafi bölgelerde, değişik üsluplar geliştirmiştir. Bu sebeple önce, bu çalış maya esas olan Türk mimarisi kavramının tanımı ve sınırları belirlenmiş; 16. yüzyıl Türk mimarisinin önemi incelenmiştir. Bu dönemin gösterdiği özellikler maddeler halinde belirle nerek bunların nasıl ortaya çıktıkları, hangi fikrî temel lere dayandıkları, başka ülkelerin mimar ileriyle ve Türkiye'de farklı zamanlarda gelişen akımlarla mukayese edilerek araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışma, örnek olması bakımından bir cami projesi ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERISTICS OF XVI. CENTURY TURKISH- OTTOMAN ARCHITECTURE ÖZTÜRK, M.Tayfur M. A. In Architecture Supervisor: Prof. Enis KORTAN June, 1987, İ3Q pages The purpose of this study is the research on the determination of what the characteristics of Turkish architecture are and how to make use of these in present architecture. Turkish architecture has developed different styles in different geographical regions all through the history. For this reason, firstly the term and outline of the Turkish architecture is defined and importance of the XVI. century Turkish architecture is examined. The research attempted, is to be made by listing the characteristics that this period had shown in items, their coming out, to which ideas they are based on and by comparing the development of currents of different periods in Turkey with those of the other nations architecture. The study is concluded with a mosque design as being the case study.