Düzenli kolşisin tedavisi uygulanan ailevi akdeniz ateşi hastalarında serum vitamin B12 düzeyinin araştırılması
Vitamin B12 levels in patients with Familial Mediterranean Fever (FWF) under regular colchicine treatment
- Tez No: 272787
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUNCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: FMF, Vitamin B12, Kolşisin, FMF, Vitamin B12, Colchicine
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
GİRİŞ: Günümüzde FMF için standart tedavi düzenli kolşisin kullanımı olup bu tedaviçoğu hastada hastalığın tam remisyonu veya atakların sıklık ve şiddetinin azalmasınayol açmaktadır. Düzenli ve uygun dozlarda kolşisin kullanımının ataklar üzerindeetkisi olmasa bile, amiloidoz gelişiminden koruduğu hatta renal amiloidozungerilemesine yol açtığı gösterilmiştir. Kolşisin tedavisinin B12 eksikliği yaptığına dairyayınlar ilk olarak 1960-1970'li yıllara aittir. Günümüzde düzenli kolşisin tedavisi alanhastaların B12 replasman tedavisi kullanma gerekliliği net değildir. B12 vitamindüzeyinin saptanmasında kullanılan biyokimyasal kitlerin gelişmesi de göz önünealındığında son yıllarda bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Biz buçalışmada düzenli kolşisin tedavisi kullanan hastalardaki vitamin B12 düzeyinisaptamayı amaçladık.GEREÇLER VE YÖNTEM: Çalışmaya hastanemiz dahiliye kliniğinde düzenli takipleriyapılan 95 fmf hastası ve karşılık gelen yaş ve cinsiyet benzer 90 kontrol grubu dahiledilmiştir. Bütün hastaların hemoglobin, hematokrit, folik asit, ferritin ve vitamin B12düzeyleri ölçülmüş; elde edilen ölçümlerin uzun süreli ve düzenli kolşisin kullanımı ileolan ilişkisi araştırılmıştır.BULGULAR: Çalışmamızda hasta grubununun ortalama vitamin B12 düzeyi 352,12± 171,62 olarak ölçülmüş; kontrol grubunda ise vitamin B12 düzeyi ortalaması 360,96± 146,53 olarak saptanmıştır. Her iki grup arasında ortalama vitamin B12 düzeyiaçısından istatistiki anlamlı fark gözlenmemiştir (p = 0,707). Vitamin B12 düzeyinin194 pg/ml'nin altında ölçülmesi olarak tanımlanan eksiklik açısından gruplarincelendiğinde hasta bireylerin % 12,6'sında; kontrol grubunun ise %3,3'ünde eksikliksaptanmıştır. Sonuç olarak düzenli kolşisin kullanan hastalarda kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında istatistiki olarak anlamlı düzeyde fazla kişide vitamin B12 eksikliğigözlenmiştir. Bu bireylerin ortalama hemoglobin, hematokrit, folik asit ve ferritindüzeyleri eksiklik saptanmayan hastalarla benzer özellikteydi.SONUÇ VE ÖNERİLER: Çalışmamız sonuçları doğrultusunda, uzun süreli ve düzenlikolşisin kullanan hastalarda klinik olarak asemptomatik vitamin B12 eksikliğigelişebileceğinden ve bu eksikliğin tedavi edilmemesi durumunda hastalarda vitamineksikliğine bağlı ciddi hematolojik ve nöropsikiyatrik sorunlar ortaya çıkabileceğindenbu hastalarda belli aralıklarla serum vitamin B12 düzeylerinin ölçülmesi önerilebilir.Eksiklik durumunda kolşisin tedavisinin kesilmesi söz konusu olamayacağındanvitamin B12 replasmanı gündeme gelebilir. Bu konuda daha önce yapılmışçalışmaların geniş insan serilerini içermemesi ileride yapılacak geniş çaplı çalışmalarıgerekli kılmaktadır. Çalışmamız literatürde konu ile ilgili yapılmış en geniş erişkininsan çalışması olması özelliği ile diğer çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Unremitting use of daily colchicine as a standard theurapeuticregimen for Familial Mediterranean Fever (FMF) warrants a decrease in frequencyand intensity of acute episodes in a majority of patients. It is denoted that regularintake of colchicine in appropriate dosage; not only prevents from amyloidosis todevelop, but also elicits a regression in renal involvement of amyloidosis; eventhough it is ineffective in the course of execarbetions. Initial articles blaming thecolchicine treatment as a causative agent for B12 insufficiency were published at60?s and 70?s. It is still debated that B12 replacement is required for patients underregular colchicine treatment. There is no recent data with large sample populationwhen improvements in biochemical kits detecting B12 vitamin levels are taken intoaccount. In this study we aimed to measure vitamin B12 levels in patients underregular colchicine treatment.MATERIALS AND METHOD: 95 FMFpatients with a close follow up by ouroutpatient clinics and a control group of 90 individuals sharing the same demographiccharacteristics were included in the study. Hemoglobin, folic acid, ferritin and B12vitamin levels of all individuals were measured and relationship of the obtained datawith regular colchicine intake was investigated.RESULTS: Mean vitamin B12 levels were measured as 352,12 ± 171,62 in thesample group and 360,96 ± 146,53 in the control group. No statistical significancebetween B12 vitamin levels of two groups were observed (p = 0,707). When twogroups were compared for vitamin B12 deficiency defined as serum level of 194pg/ml and below.; 12,6% of patients and 3,3% of control group was stated to bedeficient. Consequently; vitamin B12 deficiency was significantly higher in patientsunder regular colchicine treatment in comparison to the control group. Hemoglobin,haematocrit, folic acid and ferritin levels were similar both in sample and controlgroup.DISCUSSION: As a result of this study; long lasting and constant intake ofcolchicine may cause asymptomatic vitamin B12 deficiency and may lead to severeneuropsychiatric and haematological disorders if left untreated; we suggest tomeasure vitamin B12 levels in certain intervals. If a deficiency is determined becausecessation of colchicine is not reliable; replacement of vitamin B12 may beconsidered. Absence of investigations about this topic involving large patient seriesnecessitates further evaluation. Having the property of largest sample population inthe literature; distinguishes our study from others and hopefully inspire the largerones.