Reason without sensibility: A study on the problem of freedom in Kant's philosophy
Duyarlıksız akıl: Kant Felsefesi'nde özgürlük sorunu üzerine bir inceleme
- Tez No: 27297
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kantçı felsefe, aşkın, insan özgürlüğü, özerklik, kendi kendini belirleme, irade (istenç), seçme keyfiyeti (keyfi haraket), Kantian philosophy, transcendent, human freedom, autonomy, self determination, Wile, Willkur
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz DUYARLIKSIZ AKIL: KANT FELSEFESTNDE ÖZGÜRLÜK SORUNU ÜZERİNE BİR İNCELEME ORMAN, Enver Yüksek Lisans Tezi, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İNAM Eylül 1993, 52 sayfa Kant'm özgürlüğü saf aldın mutlak ve koşullanmamış özerkliği olarak kavramlaştırması, O'nun insan özgürlüğünün gerçekliğini ve ahlak ile tutarlı bir bağıntısını ortaya koymasında sorunlar yaratmıştır. İnsanın Kantçı anlamda özgür olup olamayacağı bu çalışmanın temel sorunudur. İlk olarak, özgürlüğün 'Saf Aklın Eleştirisi'ndeki kavramsal gelişimi ele alınmaktadır. Daha sonra özgürlük sorunu Kant'ın pratik felsefesi bağlanımda incelenmektedir. Sonuç olarak ise, özgürlüğün bu mutlak ve saf akılsal belirleniminin 'somut insanı' (görüngüsel bir varlık olarak insan) ve somut ahlaki ilişkileri yeterince kavramaktan uzak olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REASON WITHOUT SENSIBILITY: A STUDY ON THE PROBLEM OF FREEDOM IN KANTS PHILOSOPHY ORMAN, Enver M.S. in Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İNAM September, 1993, 52 pages. In Kantian philosophy, the actuality of human freedom and its relation with morality is very problematic, because of Kant's conception of freedom as absolute and unconditional autonomy of pure reason. Whether man can be actually free or not in Kantian sense is the basic problem of the study. Firstly, the conceptual evolution of freedom in the 'Critique of Pure Reason' is discussed. Then me problem of freedom is examined within the context of Kant's practical philosophy. It is concludingly argued, in the light of various critiques, that this absolute and pure rational determination of freedom is far from adequately conceiving 'concrete man1 (man as a phenomenal being) and his concrete moral relations.