Samsun İli mısır üretim alanlarında enfeksiyon oluşturan virüs hastalıklarının belirlenmesi
Determinetion of viral diseases causing infection in corn (Zea Mays L.) fields in Samsun Province
  1. Tez No: 274621
  2. Yazar: YUSUF TOKSÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZLI DİDE KUTLUK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Corn, virus, MDMV, MMV, SCMV, SrMV, BYDV-PAV, BYDV-MAV, MSpV, RT-PCR
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Samsun ilinin mısır üretiminde en fazla paya sahip olan ilçelerindeki mısır üretim alanlarında, 2009?2010 yıllarında Haziran-Ağustos aylarında 184 farklı alanda survey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. I. üretim alanlardan toplanan 290 yaprak örneğinin, Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile test edilmesi sonucunda, % 4,8'inin Maize dwarf mosaic virus (MDMV) ile enfekteli olduğu belirlenmiştir. Bu örneklerde Sugarcane mosaic virus (SCMV) ve Sorghum mosaic virus (SrMV)'e rastlanılmamıştır. Örneklerin tümünün testlenebilmesi için yeterli miktarda antiserum bulunmadığından, farklı bölge ve simptomları yansıtacak şekilde 290 örnek içerisinden seçilen 130 örneğin ELISA ile testi sonucunda ise, % 7.7'sinin Maize mosaic virus (MMV) ve % 3.1'inin Barley yellow dwarf virus (BYDV)'nün PAV ırkı ile enfekteli olduğu saptanmıştır. Ancak, testlenen 130 örnekte BYDV-MAV ırkı ve Maize stripe virus (MSpV)'ün varlığı tespit edilememiştir.II. üretim mısır alanlarında ise toplam 111 adet yaprak örneği ELISA yöntemi ile test edilmiş olup, bu örneklerin % 57.7'sinin MMV, % 1.8'i BYDV-PAV ve % 0.9'unun ise MDMV ile enfekteli olduğu belirlenmiştir. Sadece 1 örnekte MDMV+MMV ikili virüs enfeksiyonu (% 0.9) tespit edilmiştir. Bu mısır alanlarında SCMV, SrMV, MSpV ve BYDV-MAV ile enfekteli örnekler saptanmamıştır.Sürvey sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde toplam 401 adet bitki yaprak örneğinin ELISA yöntemi ile MDMV, SCMV ve SrMV için test edilmesi sonucunda % 4'ünün MDMV ile bulaşık olduğu saptanmış olup SCMV ve SrMV enfeksiyonları belirlenememiştir. Testlenen 241 adet örneğin ise % 31.1'inin MMV ve % 2.1'sinin BYDV-PAV ile enfekteli olduğu belirlenmiştir. Ancak, bölgede BYDV-MAV ve MSpV enfeksiyonları tespit edilmemiştir.Ayrıca, bölgede MDMV'ün varlığı reverse transkripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi ile de teyit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Mısır, virüs, MDMV, MMV, SCMV, SrMV, BYDV-PAV, BYDV-MAV, MSpV, RT-PCR
Özet (Çeviri)
Survey studies were carried out in 184 corn fields in the main corn-growing districts of Samsun province from June through August in 2009-2010. Totally, 290 leaf samples collected from corn fields grown as first crop were tested for Maize dwarf mosaic virus (MDMV) by enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) method, and 4.8% of these samples were found to be infected with MDMV. Sugarcane mosaic virus (SCMV) and Sorghum mosaic virus (SrMV) were not detected in these samples. Due to a limited supply of antiserum reagents, it was not possible to test all samples for the other viruses to be investigated. Therefore, the number of samples taken from each field was reduced, and 130 samples out of 290 were selected according to different symptom appearance and various locations in which surveys were performed. Result of serological tests showed that 7.7% and 3.1% of these samples were infected with MMV (Maize mosaic virus) and BYDV-PAV (Barley yellow dwarf virus), respectively. However, BYDV-MAV and Maize stripe virus (MSpV) were not determined in these samples.A total of 111 leaf samples collected from second-crop corn fields were tested by ELISA, and 57.7%, 1.8% and 0.9% were determined to be infected with MMV, BYDV-PAV and MDMV, respectively. In only one sample, double infections of MDMV and MMV were determined. None of the samples collected in second-crop corn fields in Samsun were infected with SCMV, SrMV, MSpV and BYDV-MAV.In total, 401 leaf samples from first and second-crop corn were tested for MDMV, SCMV and SrMV by ELISA, and MDMV was detected in 4% of these samples, but no SCMV and SrMV infections were found. The percentages of MMV and BYDV-PAV infections in 241 samples taken from first and second crop corn fields were determined to be 31.1% and 2.1%, respectively. However, BYDV-MAV and MSpV infections were not detected in the region.Besides these, MDMV infection was confirmed by using reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) in the region.