Denizli kentinin planlama deneyimi üzerine bir süreç değerlendirmesi
A process evaluation on planning experience of Denizli city
- Tez No: 275134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Denizli, planlama deneyimleri, kent planlama, imar plan, Denizli, planning experiences, urban planning, development plans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasının amacı: Denizli kentinin Cumhuriyet döneminden bugüne dek uzanan (2010 yılı) süreçte kentsel gelişme sürecini yönlendiren imar ve planlama faaliyetlerinin kronolojik dizinde ayrıntıda irdelenmesi yoluyla, mekânsal ve işlevsel gelişim sürecinde etkili olan ?kırılma noktaları? ve kentsel gelişmeleri yönlendiren dinamiklerin belirlenmesidir. Bu irdelemeler, Türkiye'de kentsel planlama faaliyetlerinde hukuksal?kurumsal organizasyon ve yasal düzenlemelerdeki değişimler ile beklenmedik doğal afetler ya da hızlı sanayileşme gibi dışsal dinamiklerin ortaya çıkardığı mekânsal ve demografik gelişme taleplerine çözüm arayışlarının kentsel planlama çalışmalarındaki önemini ortaya koyması bakımından önemlidir.Tez çalışmasında, Denizli kentinin seçilmesinin nedeni; Ege Bölgesinin ikinci büyük kenti olmasının yanısıra dokuma sektörü ağırlıklı gelişmiş bölgesel düzeyde istihdam yaratan sanayi altyapısı, ulusal?uluslararası alanda öneme sahip doğal?kültürel miras değerleri ve aktif depremsellik durumu ile planlama faaliyetleri açısından farklı ölçeklerde özel planlama kararlarının üretilmesi zorunlu olan bir kentsel yerleşme olmasıdır.Tez çalışmasının yöntemi, internet ve kütüphane araştırmaları sonucunda elde edilen Denizli kentinin mekânsal gelişim sürecine ilişkin yazılı kaynaklar ile hâlihazır haritalar ve imar planları?raporları ve eski resim?fotoğraflardan oluşan görsel malzemelerin, ikincil kaynak olarak tanımlanan sosyal?ekonomik tarih içerikli kaynaklar ile karşılaştırmalı irdelenerek, kentsel planlama sürecinin ?kırılma noktaları? ve planlama sürecini yönlendiren ?gelişme dinamikleri? açısından değerlendirilmesine dayanmaktadır.Bu tez çalışmasının ?Denizli kentinin Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne dek (2010 yılı) uzanan mekânsal gelişim sürecinin planlama çalışmaları ve kırılma noktaları eşliğinde dönemlendirilmesi ve kentsel gelişme sürecini yönlendiren?biçimlendiren dinamiklerin tarihsel arka plan eşliğinde tanımlanabilmesi açısından planlama literatürüne bilimsel bilgi düzeyinde katkı koyması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine urban planning experiences of Denizli city in the historical development process and evaluate the break points and development dynamics which have affected on spatial and functional development process of Denizli city.These evaluations contributes to the solution alternatives to spatial and functional development trends and demands, which are due to the external dynamics such as legal framework in urban planning and implementation activities, the changes in urban development planning law, unexpected natural disasters or rapid urbanization and industrialization process.The reason for choosing Denizli city for this thesis is that, it is the second largest city in the Aegean Region after Izmir. In addition to this reason; its industrial base that creates regional employment opportunities, natural and cultural heritage values that have national-international importance, seismic risk and as a result of all these; the necessity to prepare specific planning decisions.The method of this thesis has been basing on the comparison of written sources, photogrammetric maps, urban development plans and plan reports, old photographs and visual materials relating to the spatial development process of Denizli and secondary resources focus on socio-economic studies; by the view point of break points and dynamics which direct planning process.In conclusion, it is considered that this thesis contributes to the urban planning literature in terms of determining of the spatial and functional development process which is defined by break points and development dynamics as depending on the historical background.