Robotlar arasında hızlı ve güvenli haberleşmenin sağlanması
Providing a fast and secure communication among robots
  1. Tez No: 275285
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT AKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Haberleşme, Dinamik Huffman, XOR, şifreleme PIC18F452, CCS C PIC Derleyicisi, Communication, Dynamic Huffman, XOR, encryption, PIC18F452, CCS C PIC compiler
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Askeri sistemlerde haberleşme için gerekli olan niteliklerden biri de iletişimin hızlı ve güvenli sağlanabilmesidir. Bilginin güvenliği açısından haberleşme sırasında bilgiye ulaşmak için oluşabilecek saldırılarda saldırganın gerçek bilgiye ulaşmasını engellemek için verinin hızlı ve şifrelenmiş bir şekilde iletilmesi gerekmektedir.Gerçekleştirilen çalışmada 4x4' lük tuş takımından, 16 tabanlı sayı sistemindeki sayılarla girilen bilginin, Dinamik Huffman yöntemiyle sıkıştırılıp, oluşturulan bir anahtarla XOR yöntemiyle şifrelenerek bir mikrodenetleyiciden diğer mikrodenetleyiciye hızlı ve güvenli bir şekilde gönderilmesi ve gönderildikten sonra gönderilen veri tekrar orijinal haline getirilip lcd ekranda görüntülenmesi amaçlanmıştır.Microchip firmasının ürettiği PIC18F452 mikrodenetleyicisi yeterli hız ve hafızaya sahip olduğu için bu proje de tercih edilmiştir. Mikrodenetleyici C programa diliyle programlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Another qualification that is required for communication in military systems is that the communication is provided fast and secure. In terms of information security, during communication, in attacks aimed at reaching information, the data must be delivered both fast and encoded so as to prevent the attacker to reach the information.In the study carried out, it was aimed to monitor the information?s delivery -which was entered via 4x4 keypad as hexadecimal- to compress it with Dynamic Huffman method, encrypt with XOR method with a key generated, to one microcontroller to another in a fast and secure way, and after delivery, to convert the sent data back to its original form and show it on a lcd screen.PIC18F452 micro controller that Microchip company produced had enough speed and memory, it was preferred in the project. Micro controller was programmed in C programming language.