Mersin yöresi paketleme evlerinde dışsatıma gönderilmek üzere hazırlanan turunçgil meyvelerinin kalite durumlarının saptanması
The determination of quality status of citrus fruits prepared for exporting in packaginghouses located in mersin region
- Tez No: 275322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ERHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgil, paketleme evi, kalite, dış satım, Mersin, pestisit, Citrus, packaginghouse, quality, export, Mersin, pesticide
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı Mersin yöresindeki paketleme evlerinden ambalajlanıp dış satıma giden turunçgil meyvelerinin kalite durumlarının, kusurlu meyvelerin saptanmasıdır. Çalışmada materyal olarak Mersin'de paketleme evlerinde dış satıma gönderilmek üzere hazırlanan ve paketlenen Washington Navel portakal, Kütdiken limon, Owari Satsuma mandarin ve Star Ruby altıntop çeşidi meyveleri kullanılmıştır. Mersin'de faaliyet gösteren ve dış satıma turunçgil meyveleri gönderen paketleme evlerinden dış satım için ambalajladıkları turunçgillerden ambalajlı olarak 2008 yılında Owari Satsuma mandarinleri Ekim ayının 2. haftası ile Kasım ayının ilk haftası, Washington Navel portakalları Kasım ayının 2. haftası ile Aralık ayının 2. haftası, Star Ruby altıntopları Kasım ayının 2. haftası ile Aralık ayının ilk haftası ve Kütdiken limonları Kasım ayının 2. haftası ile Aralık ayının ilk haftası olmak üzere 2 dönemde 3 yinelemeli olarak alınmış ve meyvelerde kalite durumları incelenmiştir. Alınan meyve örneklerinde usare miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%), pH, kusurlu meyve oranı (%) ve pestisit kalıntı miktarı (mg/kg) incelenmiştir.Elde edilen bulgulara göre; meyve örnekleri alınan turunçgil çeşitlerinde usare ve suda çözünebilir toplam kuru madde miktarları kalite standartlarında belirtilen değerlere uygun bulunmuştur. Dış satım için ambalajlanan meyve örneklerinde kabul edilemez kusurlu meyve oranları Owari Satsuma mandarinlerinde %4,35-7,64, Washington Navel portakallarında %2,59-4,52, Kütdiken limonlarında %2,30-3,30 ve Star Ruby altıntoplarında ise %1,00-3,01 arasında olmuştur.Pestisit kalıntı oranı en az Kütdiken limonlarında (%4,17) saptanırken, Washington Navel portakallarında (%6,67) ve Owari Satsuma mandarinlerinde (%7,14), en fazla pestisit kalıntı oranı ise Star Ruby altıntoplarında (%8,89) olmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study are to determine the quality level, defected fruits of export citrus fruits in the packing houses in Mersin region. In this study, Range of fruits of Washington Navel oranges, Kütdiken lemons, Owari Satsuma mandarins and Star Ruby grapefruits, which prepared for export in the packing houses located in Mersin region, have been used as materials of the study. In our study, the samples were taken in two period at three repetition for Owari Satsuma mandarins in the second week of October 2008 and in the first week of November, for Washington Navel oranges in the second week of November 2008 and in the second week of December for Star Ruby grapefruits in the second week of November 2008 and in the first week of December for Kutdiken lemons packed in the second week of November 2008 and in the first week of December, among the fruits packed for export by the companies which are located in Mersin region and export citrus fruits, and the quality levels have been examined. In the taken fruit samples, the content of juice (%), total soluble solids (%), the titrateble acid (%), pH, defected fruit ratio (%), pesticide residual quantity (mg/kg) have been examined.According to the results, the content of juice and total soluble solids are in conformity with the values stated in quality standarts. Unacceptable defective fruit ratios have been found as 4,3-7,6% for Owari Satsuma mandarin, 2,6-4,5% for Washington Navel oranges, 2,3-3,3% for Kutdiken lemons, 1,0-3,0% for Star Ruby grapefruits.As to pesticide residue, the least residual rate recorded in Kutdiken lemons as 4,1%. That is followed by Washington navel oranges as 6,6%, and Owari Satsuma mandarins as 7,1% and the highest level of pesticide residue recorded in Star Ruby grapefruits as 8,8%.