Türkiye Echinops L. (Asteraceae) cinsi Ritrodes bunge seksiyonuna ait taksonların cpDNA sekans analizi ile incelenmesi
Investigation of taxa in the genus Echinops L. (Asteraceae) Ritrodes bunge section of Turkey by cpdna sequence analysis
- Tez No: 276780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kloroplast DNA (cpDNA), rps16, Ritrodes, Chloroplast DNA (cpDNA), rps16, Ritrodes
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yayılış gösteren Echinops L. cinsi, Ritrodes Bunge seksiyonuna ait taksonlar arasındaki filogenetik ilişki, cpDNA dizi analizi ile araştırılmıştır.Ritrodes seksiyonuna ait taksonların filogenetik ilişkileri belirlenirken; cinsin diğer seksiyonlarına ait taksonlar da çalışmaya dahil edilmiştir. Böylece daha sağlıklı bir filogenetik dendogram elde edilmiştir. Her bir taksonun kloroplast DNA'sı rps16 geninin (800bç) bir bölümünün dizi analizi yapılmıştır. Taksonlar arasındaki genetik uzaklık değerleri 0,0131-0,0013 arasında bulunmuştur. Filogenetik ağaçlar Parsimoni ve Neighbor Joining (NJ) analizi ile üretilmiş ve sonuçta taksonlar dört farklı grup oluşturmuşlardır. Birinci grup tamamen asıl araştırma konumuz olan, Ritrodes seksiyonuna ait üç taksonu içermektedir. İkinci grupta Oligolepis seksiyonuna ait türler ile birlikte Echinops seksiyonundan da E.ritro gruplanmıştır. Üçüncü grupta ise Echinops seksiyonuna ait türlerden E. pungens'in; pungens, polyacanthus ve transcaucasicus varyeteleri bulunmaktadır. Dördüncü grupta ise E.emilia tek başına diğer türlerden ayrı olarak bulunmaktadır. Analizi yapılan gen bölgesine göre ortaya çıkan filogenetik sınıflandırma daha önce morfolojik karakterlere göre yapılmış mevcut taksonomiyi büyük ölçüde desteklemektedir. Sonuç olarak bu gen bölgesi taksonlar arasındaki filogenetik ilişkilerin belirlenmesi için kullanışlı bir moleküler karakterdir.
Özet (Çeviri)
In this study phylogenetic relationships among taxa of Ritrodes Bunge, section of genus Echinops L. in Turkey was investigated by using cpDNA sequence analysis. Also some taxa of the other section in this genus were included in this research for generating a more reliable dendrogram. Portion of rps16 (800bp) gene in which placed in chloroplast DNA was sequenced for each taxon. Genetic distances among taxa ranged from 0,0013 to 0,0131. Taxa were divided into four distinct groups by Parsimoni and Neighbor Joining (NJ) trees analysis. The first group included three taxa of Ritrodes section. The second group comprised of the species in Oligolepis section while the third group contained E.ritro, E. pungens var. pungens, E. pungens var. polyacanthus and E. pungens var. transcaucasicus. The last group included only E.emilia. Results of the analysis supported the morphological data. Eventually, this gene region is a useful molecular character for determining the phylogenetic relationships among the taxa used.