Kaza sigortaları kapsamında güvence hesabının incelenmesi ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmalı olarak geliştirilmesine yönelik uygulamalar
The investigation of assurance account in the scope of accident insurance and applications towards its development in comparison with European countries
  1. Tez No: 277420
  2. Yazar: SÜLEYMAN EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Trafik, Insurance, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Guarantee, Account, Accident, İnsurance, Sufferer, Compensation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Ülkemizde her yıl trafik kazalarında birlerce insanımız hayatını kaybetmekte veya sakatlanmaktadır. Bununla birlikte kaza sonrası oluşan maddi zararlar hem ülke ekonomisine hem bireylerin bütçesine olumsuz olarak yansımaktadır. Trafik kazalarının azaltılması ve önlenmesi, sadece trafik kuruluşlarının değil sigorta kuruluşlarının da sorumluluk alanı içerisindedir. Bu nedenle ki sigorta kuruluşları ve Güvence Hesabı da trafik kazalarının önlenmesine yönelik programlarda yer almalıdır.Her insanın kaza yapma olasılığı vardır. Bu nedenle ki kaza sonrası mağdurların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak üzere sigorta sistemi geliştirilmiştir. Bu kapsamda zorunlu sigortalar dâhilinde kaza sonrası mağdurların zararlarının karşılaması amacıyla Güvence Hesabı kurulmuştur. Güvence Hesabı sigorta yaptıranlardan ve sigorta şirketlerinden alınan katkı paylarıyla yapısını oluşturmaktadır. Öyle ki tüzel yapıya sahip olan Güvence Hesabı halkın katkıları sonucu kamu hizmeti görmektedir. Ancak Güvence Hesabı ve Hesabın işleyişi için biriken fonlar etkin kullanılmamakta, sigortalılar tarafında Güvence Hesabı yaygın olarak bilinmemektedir.Bu çalışmada Güvence Hesabının etkin kullanımına yönelik olarak Avrupa ülkelerinde bulunan Garanti Fonları kapsamında çözüm önerileri getirilecektir. Öyle ki biriken fonların ve internet hizmetinin geliştirilmesi, Hesabın sigorta kapsamının ve tazminat sisteminin geliştirilmesi, halkla ilişkiler ve iletişimin artırılması, kaza takip sisteminin getirilmesi, tanıtım kampanyalarının düzenlenmesi, trafik kazalarının önlenmesinde Güvence Hesabının katkılarına yönelik öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Every year, many people in our country are dying due to traffic accidents or being disabled. Besides, the material damage formed after the accident is negatively influencing both the country economy and the budget of an individual. Prevention and reduction of traffic accidents, are under the area of responsibility of insurance companies as well as traffic organizations. That is why, the Insurance companies and assurance account are also taking part in programs related to the prevention of traffic accidents.There is a probability of every individual to have a traffic accident. That is why the insurance system is developed, to cover the material damage and physical injury expenses of the sufferer. In order to meet the expenses of the sufferer after the accident, assurance account was established within the context of compulsory insurances. The assurance account is build on the contributions taken from the individuals and from the insurance companies. Such that, assurance account, which has judicial structure, owes its utility to the contributions of the public. However, the assurance account and accumulated funds for its functionning is not used effectively, because it is not well-known by insured people.In this study, solutions in the scope of Guarantee Fund Account, which exists in European Countries, will be offered fort he effective usage of assurance account. Such that, solutions related to the development of the accumulated funds and internet service, the development of account insurance coverage and compensation system, increasing public relations and communications, developing accident tracking system, organizing publicity campaigns, contributions of assurance account on preventing the traffic accidents, will be offered.