Boşanmış kadınların çevrelerinin kendilerine bakış açısını algılama şekilleri
The way divorced women?s perception about society?s perspective on them
  1. Tez No: 278576
  2. Yazar: NURHAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKSU BORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, boşanma, boşanmış kadınlar
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Aile toplumun en küçük parçası ve en iyi şekilde yansımasıdır. Toplumu meydana getiren bireylerin sosyalleşmesinde aile önemli bir katkı sağlamaktadır. Ailedeki bozulmaların, sorunların doğal sonucu olarak boşanma durumu ortaya çıkmaktadır. Ailenin ve toplumun ayrılmaz parçası olan kadınlar boşanma sonrası bu durumdan en çok etkilenenlerin başında gelmektedir. Boşanmış kadınların; daha sonraki süreçte, karşılaştıkları sorunlarla baş etmelerinde, çevre faktörünün önemi büyüktür; çünkü çevrenin onlara bakış açısı, boşanmış kadınların toplumu algılama şekillerini de etkileyecektir. Toplumdaki birliktelik ya da çözülmeler ise toplumumuzu şekillendiren unsurlardır ve bu etkilenme sadece kadınlara değil, doğal olarak tüm topluma yansıyacaktır.Bu araştırmada; boşanmış kadınların, boşanmalarındaki neden ve sonuçları tespit etmek, çevrenin boşanmış kadınlar üzerindeki etkisini belirlemek ve boşanmış kadınların çevre etkisini algılama şekillerini ortaya koymak hedeflendirmiştir. Araştırmayı gerçekleştirmek için boşanmış kadınlarla derinlemesine görüşmeler yapılmış ve veriler değerlendirilmiştir. Bu araştırmada sadece sınırlı sayıda kadınla derinlemesine görüşme yapılmış, araştırma yöntemi olarak da nitel araştırma kullanılmıştır. Yani boşanmış kadınlarımızın verdiği cevaplar tüm boşanmış kadınları değil, görüşme yapılan sınırlı sayıda boşanmış kadının çevrelerinin bakış açısını algılama şekillerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
As being the smallest part of the community, family is the best reflection of it. Family has important contribution on the socialization of individuals that make up the society. As a natural consequence of the problems in family, divorce case arises. After divorce, women are the most affected as an integral part of the family and the society.Enviromental factors has great effect on divorced women about dealing with the problems later in the process because enviromental perspective will affect the way how divorced women percieve the society. The unition and the dissociation in society are the elements that will shape the society and naturally this elements will effect not only women but also the whole society.In this study, it was aimed to determine the causes and the consequences of divorce, to identify the effects of society on women and to manifest how divorced women percieve the effects of society. For the purpose of research, depth interviews were conducted and the datum were evaluated. Only a limited number of women were interviewed in depth and as the research method, qualitative research was used. In conclusion, divorced women?s answers reflect only the limited number of women?s perception.Key Words : Family, divorce, divorced women