Geri Dön

Milli Mücadele Döneminde sosyalizm

The socialism in the National Struggle period

  1. Tez No: 279107
  2. Yazar: ABDULLAH ATASEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, Sociology, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199

Özet

Bu çalışmada Sosyalizmin Osmanlı İmparatorluğuna girişinden itibaren izlediğigelişim seyri ve özellikle Milli Mücadele Döneminde 1917 Bolşevik İhtilali'nin de etkisiyleulaştığı boyutlar incelenmektedir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Birinci Bölüm'de Sosyalizmin Osmanlı İmparatorluğu'na Girişi, gelişimi veazınlıklarla etkileşimi üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde Sosyalizmin Dünya üzerindeDevlet olarak henüz bir güç olarak etkisini hissetmemesi ile beraber, I. Dünya Savaşıöncesindeki etkinliği incelenmektedir.İkinci bölümde ise Sosyalizmin 1917 Bolşevik İhtilali ile kendisini devletler bazındatemsil etmeye başlaması ve bir güç/taraf olarak evrilmesiyle beraber Milli Mücadele sırasındaAnadolu Sosyalizmine arka çıkması ve Milli Mücadeleye katkıları incelenmektedir. Ayrıca bubölümde Mustafa Kemal ATATÜRK'ün sosyalizm karşısında aldığı tavırlar, sosyalizmhakkındaki düşünceleri de işlenmektedir. Yine bu bölümde Sovyet Rusya ve MilliMücadele'nin şahsında Ankara Hükümeti ile kurduğu ilişkiler ve mahiyeti deincelenmektedir.Çalışmamızın ikinci bölümünde bir kavram kargaşı olduğu sanılabilir. Şöyle kiKomünizm, Sosyalizm, Marksizim ve Bolşevizm kavramları temelde farklılık arz etmese dekullanım ve ifade ettiği önem bakımından farklılaşmaktadır. Ancak Osmanlı ve genel olarakAnadolu Sosyalizmi deyince bu kavramlar iç içe geçmiş kavramlar olarak karşımızaçımaktadırlar. Bu nedenledir ki çalışmamızın ilk bölümde sosyalizm, Marksizm vekomünizm kavramları birbirleriyle aynı anlamda kullanılmıştır. İkinci bölümde ise genelolarak bu kavramlara Bolşevizm de ekledik.5Çalışmamızın son bölümünde ise genel olarak sosyalizmin Osmanlı İmparatorluğundaetkinlik göstermeye ve taraftar kazanmaya başladığı ilk yıllarından Milli Mücadele Döneminekadar geçen süreçte ve oradan da Bolşevik İhtilali'nin etkisiyle geniş bir taraftar kitlebulmasına kadar ki geçen süreçte, Sosyalizm ve Sosyalistler ile din arasında bir bağbulunupbulunmadığını inceledik.Türk sosyalizminin ilk yıllarında din konusundaki görüşleri, ayrıca kendilerinisosyalizt olarak nitelendirmeyen kimselerin de sosyalizm konusundaki görüşleri deçalışmamızın üçüncü bölümünde incelenen konulardan birisidir.ANAHTAR KELİMELER: Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele,Bolşevizm/Sosyalizm/Komünizm, Türk-Sovyet İlişkileri, Türkiye Komünist Fırkası, MustafaSuphi, İttihat ve Terakki, Osmanlı İmparatorluğu, 1917 Bolşevik İhtilali, Din, Lenin ve Marx.

Özet (Çeviri)

In this studying the developing progress of Soscialism since taking its place in theOttoman Empire and especially the dimensions that it reached under the influence of 1917Blshevist Revolotion in the National Struggle are investigated.The studying has 2 parts:In the first part, Socialism is emphasized with taking its place in the Ottoman Empire.Its progress and its interactions with the minitory. And also its effectiveness before the 1stWorld War, but not being powerful as a state is investigated.6In the second part, Socialism is investigated in tehse point of views, starting torepresent it self in the range of states with the Bolshevist Revolotion, supparting AnatolianSocialism as a side during the National Struggle and lostly the assistance of Socialism to theNational Struggle. And also in this part manner of Mustafa Kemal ATATÜRK to thesocialism and his thoughts about is investigated. The relationship between Soviet Russia andAnkara Goverment in the individual of National Struggle is investigated, too.In the second part of our studying, it can be thought that there is a mess of meaning.It?s as follows, Communism, Socialism, Marxism and Bolshevizm are not different inbasically principles but they are different in the importance of they Express and their usages.But when we think of Ottoman Empire and Anatolian Socialism in its general meaning theseconcepts lie are inside the other. And in this reason, in the first part of our studying Socialism,Marxism and Communism concepts are used in the same meanings. In the second part weadded Bolshevism to these concepts generally.KEY WORDS: Mustafa Kemal ATATÜRK, National Struggle,Bolshevism/Communism/Socialism, Relationships between Turkey and Soviets, TurkeyCommunist Division, Mustafa Suphi, Consolidation and Advancement, Ottomon Empire,1917 Bolshevist Revolotion, Religion, Lenin and Marx.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de Milli Mücadele döneminde sol-sosyalist hareketler

    Left-socialist movements in the period of National Struggle in Turkey

    MERT EYMEN KAYALP

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Siyasal BilimlerSakarya Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLŞAD TÜRKMENOĞLU KÖSE

  2. 2. Meşrutiyet Döneminde İslamcılık ve Said Nursi

    Islamism and Said Nursi in the 2nd Constitutional Period

    MUHSİN İNAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinGümüşhane Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT BAL

  3. Türkiye'de aşırı sol faaliyetler ve Rusya faktörü 1908-1938

    Extreme leftist movement in Turkey and Russian involvement (1908-1938)

    CİHAT ŞİMŞEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Siyasal BilimlerHacettepe Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. YUSUF SARINAY

  4. Milliyetçi cephe hükümetleri döneminde Atatürk algısı (1975-1978)

    Perception of Atatürk in the period of nationalist front governments (1975-1978)

    TUBA DÜZGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    TarihMarmara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. VAHDETTİN ENGİN

  5. Modern Türkiye'de komünizm algısı (1923-1960)

    Perception of communism in modern Turkey (1923-1960)

    ENGİN ÇAĞDAŞ BULUT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    TarihKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ