Karahisar-ı Sahib Sancağı'nın 644 Numaralı Şer'iyye Sicili (transkripsiyon)
Karahisar-i Sahib-i Sancak Judial Record Number 644 (the trancription)
  1. Tez No: 279230
  2. Yazar: MUSTAFA DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Osmanlı, Karâhisâr-ı Sâhib, Şer?iyye Register, Ottoman, Karâhisâr-ı Sâhib
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Osmanlı târîhinin en önemli arşiv kaynaklarından bir tanesi de Şer'iyye Sicilleridir. Bu çalışmada, Şer'iyye Sicillerinden sadece bir tanesinin transkript ve tanıtımının yapılması sûretiyle bu alanda yapılan çalışmalara birinin daha eklenmesi amaçlanmıştır.Çalıştığımız 644 Numaralı defter Karâhisâr-ı Sâhib Sancağı'nın 4 Muharrem 1330 - 28 Rebî'ü'l-âhir1331 /25 Aralık 1911 'den 6 Nisan 1913 târîhleri arasındaki mahkeme kayıtları araştırıldı ve analizi yapıldı. Defterin Ankara Milli Kütüphane'de bulunan mikrofilmlerden fotokopileri alınmış, belgelerin belirli bir plan çerçevesinde transkripti ve başlangıç kısmında genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirme yapılırken konular telif ve araştırma eserlerden elde edilen bilgilerle zenginleştirilmiştir. Çalıştığımız defterin Balkan savaşları ile aynı târîhi taşıyor olması belgelerde savaşın getirdiği sosyal ve ekonomik sıkıntılar gözlemlenmiştir.Bu çalışma Osmanlı Târîhi ve Şehir Târîhçiliğine yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the important archives resources of Ottoman history is the Şer?iyye Registers. This study is aimed to encourage the studies made in this field by presenting and making index of only one of the Şer?iyye Registers which has great importance for Turkish history and culture.In this study, Karâhisâr-ı Sâhib-i Sancak Judial Record Number 644 ( The Transcription) dated 4 Muharrem 1330 - 28 Rebî?ü?l-âhir1331 / 25 December 1911 from 6 April 1913 has been researched and analysed. The Record File, which is the main source of the thesis, has been evaluated by taking copies from microfilms which were found in the National Library of Ankara, and the overall assessment of the planned transcript has been provided in the beginning of the text. Information taken from rations is enriched with information taken form reconciliations and other research sources. The notebook that is being studied from carries the same date as the Balkan Wars, it has been observed that these documents show the economic and social hardships of the War.This study will be able to help towards the research of Ottoman History and Urban Historiography.