Türk inanç sisteminin çağdaş Türk resim sanatına yansıması
The reflection of Turkish belief system to contemporary pictorial art
  1. Tez No: 280673
  2. Yazar: BEDRİYE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm, İnanç, Sanat, Türk Resmi, Islam, Religion, Art, Turkish Pictorial Art
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
?Türk İnanç Sisteminin Çağdaş Türk Resim Sanatına Yansıması? adlı bu çalışma ile Türklerde hâkim olan İslam öncesi ve İslam dönemi inanç sisteminin çağdaş Türk resim sanatına olan etki ve katkıları üzerinde durulmuştur.Bu çalışmada Türk kültüründeki inanç unsurlarını belirleyebilmek için ilk olarak İslamiyet öncesi Gök Tanrı inancı ele alınmış ve bu inanca bağlı olarak ortaya çıkan Atalar kültü ve Tabiat kültü inançlarına değinilmiştir. Şamanizm inancından bahsedilmiş ve Şamanizm'in bir din değil içine birçok dinden girmiş olan motiflerin oluşturduğu senkretik bir kompozisyon olduğu anlaşılmıştır. Ulaşabildiği her coğrafyaya tarihini, yaşam tarzını ve inançlarını taşıyan Türklerin, İslamiyet öncesi Hun, Göktürk ve Uygur döneminden kalan eserlerle Türklerin İslamiyet'i kabul edişiyle soyut nakışa dönüşen ?Desen Sanatı? ya da ?Sonsuzluk Sanatı? dediğimiz süsleme sanatları üzerinde durulmuştur. Araştırmamıza konu olan 1970 sonrası Türk inanç etkisinde yapılmış olan yapıtlar incelenmiş, bu dönem sanatçıları; Erol Akyavaş, Ergin İnan, Gülsün Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Balkan Naci İslimyeli ve Rauf Tuncer'in resimlerine yansımaları ile sınırlı tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the work which is named as ?The Reflection of Turkish Belief System TO Contemporary Turkish Pictorial Art?, it is focused on the effect and contributions of pre-Islamic and Islamic period to contemporary Turkish Pictorial Art.In this study, at first to identify the elements of faith in Turkish culture it is taken up the faith of pre-Islamic Sky God belief and the cult of ancestors which appears by depending on this faith and the believes of the cult of nature. It is mentioned about the faith of Shamanism and it is understood that Shamanism is a harmonic composition which the motives constitute not only one religion, but a lot of religions. Turkish people who carry their history, their style of living and their believes to every place they can reach with the works which remained from Hun, Gokturk and Uyghur during the pre-Islamic period, it is given importance to the decorative arts which we call ?The Art of Pattern? or ?The Art of Infinity? which turns into abstract embroidery with Turkish people?s acceptance of Islam. It is examined the works which are made by the effect of faith and which are subjected to our research and the artists of this period are limited with the reflections of the pictures of the artists like Erol Akyavaş, Ergin İnan, Gulsun Erbil, Suleyman Saim Tekcan, Balkan Naci İslimyeli and Rauf Tuncer.