Vertebral arter orifisyal okluziv hastalıklarında endovasküler tedavi
Endovascular treatment in orificial occlusive lesions of vertebral artery
- Tez No: 282041
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vertebral Arter Orifisi, Endovasküler Tedavi, Stent, Stenoz, Oklüzyon, Vertebral Artery Orifice, Endovascular treatment, Stent, Stenosis, Occlusion
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Posterior akım iskemisi geçiren hastaların % 20'sinde VA stenozu mevcuttur. Son 20 yılda endovasküler tedavi işlemlerindeki gelişmeler, VA orifisinin okluziv lezyonlarında önemli bir yer almasını sağlamıştır. Bu çalışmada VA orifisine lokalize okluziv lezyonlarda endovasküler tedavinin başarısını ve klinik sonuçlarını göstermeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2003 ile 2010 yılları arasında mevcut klinik semptomları ile başvuran ve görüntüleme yöntemleri ile vertebral arter orfisinde okluziv lezyon saptanan 10'u kadın (% 35,7) 18'i erkek (% 64,3) olan ve yaşları 22-80 (ortalama 58,3) arasında değişen 28 hastada 29 lezyona endovasküler tedavi uygulandı. Tedavi sonrasında hastaların 1. gün ile 1, 3, 6 ve 12. aylarda ve sonrasında ise bir yıllık periyotlarla klinik, Doppler US ve klinik semptom veya Doppler US bulgusu bulunan 5 hastanın anjiografik takipleri yapıldı.Bulgular: Hastaların 19'una sol (% 67,8), 8'ine sağ (% 28,5), 1'ine ise aynı seansta hem sağ hem sol VA'ya (% 3,5) endovasküler tedavi işlemi uygulandı. Teknik başarı oranımız % 100'dü. Hastalarımızda işlem sırasında ve erken dönemde komplikasyon gelişmedi. Yapılan kontrollerde, 1 hastada (% 3,5) total oklüzyon, 3 (% 10,5) hastada ise preokluziv stenoz ve 1 hastada % 70 stenoz geliştiği gözlendi. Bu hastalardan preokluziv stenoz gelişen 2'sine tekrar girişim yapıldı. Takibi yapılabilen hastalarda erken (0-3 ay) dönemde primer ve sekonder patensi % 100 idi. Orta (4-6 ay) dönemde primer ve sekonder patensi % 96,4 idi. Geç dönemde (7-12 ay) ise primer patensi % 86,9 sekonder patensi ise % 91,3 olarak hesaplandı.Sonuç: Uygun medikal tedavi ile birlikte uygulanan endovasküler tedavi, vertebral arter orifisinin okluziv lezyonlarında uygun ve etkin bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Vertebral artery stenosis is found in 20% of patients who had posterior fossa ischemia. Endovascular treatment process has become more preferable to use in the treatment of vertebral artery orificial occlusiv lesions due to the developments in the last 20 years. In this study, we aimed to present the clinical results and show the success of the endovascular treatment in occlusiv lesions localised in VA orifice.Material and method: In this study, endovascular treatment was performed on 29 lesions in 28 patients, who were taken to the hospital due to the clinical symptoms and diagnosed with vertebral artery orificial occlusive lesions by radiological imaging modalities. The 35.7% of the population female (10) and 64.3% was male (18). The average age of the population is 58,3, raging from 22 to 80. After treatment, patients follow up was scheduled on 1. day, 1, 3, 6, 12. months and per year afterwards by Doppler US and clinical finding and also angiographic findings 5 patients.Results: Endovascular treatment was applied to 19 patients with left vertebral, 8 patients with right vertebral, and 1 patient with left and right vertebral lesions. Technical success rate was 100%. During the procedure and at early term no complication was seen. 1 total occlusion, 3 preocclusiv stenosis and 1 75% stenosis were seen during follow up. 2 of the patients with preocclusiv stenosis was performed with endovascular treatment again. For early (0-3 months) term, primary and secondary patancy rate was 100%. For mid (4-6 months) term, primary and secondary patency were 96.4%. We found primary patency rate 86.9% and, secondary patency rate 91.3% for long term (7-12 months)Conclusion: Endovacular treatment, combined with optimal medical therapy is an effective treatment method in orificial occlusiv lesions of vertebral artery.