Türkiye Gypsophila L. (Caryophyllaceae) cinsine ait Hagenia A. Braun. seksiyonunun revizyonu
Revision of Hagenia A. braun. section belonging to genus Gypsophila L. (Caryophyllaceae) in Turkey
  1. Tez No: 282954
  2. Yazar: MEHMET FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ ÖZGÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gypsophila, Hagenia, Caryophyllaceae, Revizyon, Türkiye Florası, Gypsophila, Hagenia, Caryophyllaceae, Revision, Flora of Türkiye
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 11
Özet
Bu çalışmada Gypsophila L. (Caryophyllaceae) cinsine ait Hagenia A. Braun. seksiyonunda yer alan 4 takson (G. hispida Boiss., G. pilosa Hudson., G. nodiflora (Boiss.) Barkoudah ve G. venusta Fenzl.) araştırılmıştır. Revizyonun 2008 - 2010 yılları arasında gerçekleştirilen arazi çalışmaları ile Hagenia seksiyona ait toplam 400 örnek 13 farklı istasyondan toplanmıştır. Bu materyaller üzerinde yapılan araştırmalar ile taksonların morfolojik, anatomik, ekolojik, palinolojik, tohum yüzeyi, kimyasal analiz, doğal yayılış, tehdit faktörleri ve tehlike kategorileri ile habitat özellikleri araştırılmış, taksonomik problemleri çözülmüştür. Her bir taksonun ayrıntılı deskripsiyonu hazırlanmıştır. Diagnostik karakterler belirlenmiş, bu karakterler kullanılarak doğal tür teşhis anahtarı hazırlanmıştır. Her türün Dünya ve Türkiye'deki yayılışları belirlenmiş ve yayılış haritaları hazırlanmıştır. Bütün türlerin arazi ve herbaryum fotoğrafları ile morfolojik, anatomik, palinolojik açıdan ayırıcı taksonomik karakterlerin önem derecelerine göre bir sınıflandırılması yapılmış ve her biri ayrı ayrı fotoğraflanmıştır. Tüm biyometrik ölçümlerin istatistiki analizleri SPSS 10.01 istatistik programına göre yapılmış ve yorumlanmıştır.Ayrıca ekolojik faktörlere göre farklılık gösteren taksonlar değerlendirilmiş ve her taksonda kaç farklı saponin bulundurduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, four taxa which belong to Gypsophila L. (Caryophyllaceae) genera including Hagenia A. Braun section called (G. hispida Boiss., G. pilosa Hudson., G. nodiflora (Boiss.) Barkoudah and G. venusta Fenzl.) have been examined.400 specimens from 13 different station belonging to Hagenia section have been collected with land surveys that took place between 2008 and 2010 of the revision.With these surveys carried on these materials the morphological, anatomical, ecological, palinological, seed surfaces, chemical analysis, natural spread, threat factors and danger categories and habitat features of taxa have been examined and the taxonomical problems have been solved.The detailed description of the each taxa have been prepared. Diagnostic and stable characters have been determined, natural species separation key has been prepared by using these characters. The spread of each species has been given in both the world and in Turkey, also has been shown on the maps. The land and herbarium photos, morphological, anatomical, palinological features of all the species have been classified in accordance with their specific taxonomical character?s importance and each of them has been separately photographed. Statistical analyses of all biometric measure have been carried out and their results have been commented on. Also, taxa which differ according to ecological factors have been evaluated and how many different saponins are present in each taxa have been found.