Low migration plasticizers for PVC applications
PVC uygulamalarında göç sorunu az olan plastikleştiriciler
- Tez No: 285167
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ULUTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: PVC, plastikleştirici, göç, kablo kılıfı, gıda ambalajı, PVC, plasticizer, migration, cable sheath, food packaging
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz ve dünya için çevresel kirlilik problemini hafifleten ve AB'nin son çevresel ve sağlık düzenlemelerine uygun, kablo ve ambalaj endüstrisinde kullanılabilecek, plastikleştiricilerin göç etme davranışları hakkında bilgi sağlanması amaçlanmıştır.Polivinil klorür (PVC) içerisine belli oranlarda ısıl kararlı kılıcı ve plastikleştiriciler eklenerek plastisoller üretilmiş ve 120 mm kalınlığında filmler etüvde jelleştirilmiştir. Elde edilen bu plastikleştirilmiş filmlerin (p-PVC) farklı sıcaklık ve sürelerde havaya, suya, n-hekzana ve katıya (plastikleştirilmemiş PVC içerisine) göç davranışları değerlendirilmiştir. Filmlerde ağırlık azalması, yayınma katsayıları, bozunma kinetik parametreleri, polien oluşumu ve renk değişimleri ve filmlerin morfolojisi; kızıl ötesi (IR) ve mor ötesi (UV) spektrofotometresi, termomat analiz cihazı, kolorimetre ve taramalı electron mikroskobu (SEM) kullanılarak izlenmiştir.Havaya plastikleştirici göçü incelenirken; zaman ve sıcaklıkla ağırlık kaybı artmış, en düşük oran di-oktil tereftalat (DOTP) ve 1,2-siklohekzan dikarboksilik asit, di-izononil ester (DINCH) içeren filmlerde gözlenmiştir. Hesaplanan yayınırlık katsayıları, aktivasyon enerjileri, bozunma kinetiği, renk değişimleri, polien oluşumu için de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Plastikleştiricilerin yağ benzeri ortam olarak n-hegzana göç eğilimlerinin çok daha yüksek olduğu, suya göç eğilimlerinin de sudaki çözünürlüklerinin az olması nedeniyle daha düşük olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present work is to provide information about the migration of plasticizers which are possibly used in cable and packaging industry to alleviate the environmental contamination problems and to ensure compliance with the recent environmental and health regulations of EU.PVC plastisols were prepared by mixing certain amounts of plasticizers and thermal stabilizer mixture. The films of 120 mm thickness were produced by gelation in an air-circulating oven. Migration behaviors of plasticizers from the plasticized PVC (p-PVC) into air, water, n-hexane and unplasticized PVC (u-PVC) films were evaluated at different temperatures for various time intervals. The mass loss, diffusion coefficients, kinetic parameters for degradation, polyene formation and changes in color and morphology of films were followed by using infrared (IR) and ultra violet (UV) spectrophotometers, thermomat analyzer, colorimeter and scanning electron microscopy (SEM).As the migration of plasticizer from films into air was investigated, mass loss of the films increased with increasing temperature and thermal treatment period. It is observed that, mass loss of the films which includes di-octyl terephthlate (DOTP) and 1,2-Cyclohexane dicarboxylic acid, di-isononyl ester (DINCH) are lower than the others. The same tendency was observed for diffusion coefficients, activation energy for migration, kinetic parameters for degradation, color change and polyene formation. Migration tendency of plasticizers into n-hexane which is an oil simulant was observed to be higher while the migration into water was observed to be lower than for the other environments.