Türkiye'nin farklı lokasyonlarına ait Mentha spicata L. türünde morfolojik, anatomik çalışmalar
A study on morphological and anatomical of the plant of Mentha spicata L. which is concern on different location of the Turkey
  1. Tez No: 285172
  2. Yazar: BİLGEHAN YETİŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDRET ŞENGONCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Labiatae, Mentha spicata, Morfoloji, Anatomi Uçucu yağ, Labiatae, Mentha spicata, Morphology, Anatomy, Essential oil
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı ülkemizde geniş yayılışı olan ve halk arasında kullanıldığı da bilinen Mentha spicata subsp. Spicata' nın Samsun, Çorum, Amasya ve Manisa olmak üzere 4 farklı lokaliteye ait tohumlardan yetiştirilen bitki örneklerinin morfolojik, anatomik özellikleri ve total uçucu yağ miktarlarının belirlenmesidir.Samsun, Amasya ve Manisa örneklerinde yapraklar Bifasiyal iken Çorum örneklerinde Ekvifasial'dir. Amfistomatik olan yapraklar tüm örneklerde amarillis tip stomalara sahiptir. Stomalar; komşu epidermis hücrelerine göre değerlendirildiğinde yaprak üst ve alt yüzünde diasitik tip stomalar gözlenirken, yaprak üst yüzeyinde Amasya ve Manisa örneklerinde nadiren de olsa anomositik tip stomalara da rastlanmıştır. Kök ve gövde enine kesitlerinde lokaliteler arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir..Polenler tüm lokalitelere ait örneklerde retikulat ornemantasyon, Hexacolpat apertüre sahiptir. Polen şekli ise Samsun, Çorum, Amasya örneklerinde oblate-spheroidal iken Manisa örneğinde prolate-spheroidaldir.Yapraklardan Neo-Clevenger cihazı ile volumetrik olarak uçucu yağ elde edilmiştir. Uçucu yağ oranı kuru madde üzerinden mililitre/100 gr. (%) olarak hesaplanmıştır. Buna göre uçucu yağ oranları, Samsun örneklerinde %3.625, Çorum örneklerinde &2.205, Amasya örneklerinde &2.90 ve Manisa örneklerinde ise %2.692 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide information on the morphological, anatomical properties and total essential oil amount of Mentha spicata subsp. spicata that plant sample?s seeds was collected Samsun, Çorum, Amasya, Manisa that which plant has got very spread life area in our country and known used of in folk medicine.While in Çorum sample?s leafs are ekvifasial, in Samsun, Amasya and Manisa sample?s leafs are bifasial. All Leafs are amphistomatic and have amarillis type stomas. According to neighbour epidermis cells, stomas are diasitic on adaksial and abaksial leaf surface and rarely in Amasya and Manisa samples determined anomositic type stomas on abaksial surface. In root and stem cross-sections not determined difference between locality.In all locality?s samples pollens have reticulate ornemantation and hexacolpat aperture. While pollen shape is oblate-spheroidal in Samsun, Çorum, Amasya , that prolate- spheroidal in Manisa samples.Essential oils attain with Neo-Clevenger apparatus from leafs. Essential oil rate to be estimated as mililitre/100 gr. (%) on dry substance. According to this, essential oil rates determined %3.625 in Samsun samples, %2.205 in Çorum samples, %2.90 in Amasya and %2.692 Manisa samples.