Synthesis of binderless tubular Zeolite X macrobodies
Bağlayıcısız tüp şeklinde Zeolit X makro yapılar sentezlenmesi
- Tez No: 286205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KALIPÇILAR, PROF. DR. ALİ ÇULFAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeolit X, bağlayıcısız zeolit X makro yapılar, Zeolite X, Binderless zeolite X macrobodies
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Zeolitler, iyi tanımlanmış yapıları olan mikro gözenekli kristallerdir. Zeolitler, yüksek sıcaklığa dayanıklılık, iyon değiştirme kapasitesi, adsorpsiyon kapasitesi ve zor şartlara dayanıklılık gibi özellikleri sebebiyle çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Zeolitlerin bazı önemli uygulamaları iyon değişimi, katalizör, adsorpsiyon ve ayırma işlemleridir.Sentetik zeolitler normal olarak iyi kristalleşmiş toz halinde üretilirler. Kullanımlarından önce toz, genellikle bağlayıcı ilavesiyle küre, tablet ve ekstrüzyon ürünleri haline getirilir. Zeolitin içinde bulunan bağlayıcı gözenekleri tıkayabileceğinden ve adsorpsiyon özelliklerini azaltacağından, yüksek mekanik dayanıklılığa sahip bağlayıcısız zeolit kümelerinin hazırlanması teknolojik açıdan büyük öneme sahiptir.Bu çalışmanın amacı, zeolit A çubuk ve tüplerin sentezlenmesi için geliştirilmiş metodun kullanılmasıyla tüp şeklinde bağlayıcısız zeolit X makro yapıların sentezlenmesidir. Çalışmanın temel aşamaları, tüp şeklinde bağlayıcısız zeolit X makro yapıların sentezlenmesi, makro yapıların karakterizasyonu, hidrojel bileşiminin zeolit fazı üzerine etksinin belirlenmesi ve zamanın makro yapıların kristalliği üzerine etkisinin analizidir.Bağlayıcısız tüp şeklinde zeolit X makro yapıların sentezlenmesi için deneysel metod kısaca şu basamakları içerir; sodyum alüminat ve sodyum silikat çözeltilerinin karıştırılmasıyla hidrojel hazırlanması, hidrojelin süzülmesi, hidrojelin katı kısmından hamur hazırlanması, bu hamurdan ıslak tüplerin çekilmesi, ıslak tüplerin kalsine edilmesi ve kalsine edilen tüplerin hidrojelden süzülen sıvının içinde kristallendirilmesi.Bu çalışmada, yüksek kristalliğe sahip bağlayıcısız tüp şeklinde saf zeolit X makro yapıların sentezlenmesi başarılmıştır. % 99.9 kristalliğe sahip olan tüp şeklindeki zeolit X makro yapının, İÇS-18, mikrogözenek hacmi ve BET yüzey alanı sırasıyla 0.178 cm3/g and 631.2 m2/g olarak tespit edilmiştir.Farklı hidrojel komposizyonlarında elde edilmiş kalsine ekstrüzyon ürünlerinin kristalizasyonu ile saf zeolit X, saf zeolit A ve zeolit X,A karışım fazları elde edilmiştir. Hidrojel komposizyonları ve elde edilen zeolit fazlarını temel alan üçgen diyagram çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Zeolites are microporous crystallines with well defined structures. Zeolites are used in variety of applications because of their properties such as high temperature stability, ion-exchange capacity, adsorption capacity and stability to harsh conditions. Some major applications of zeolites are ion-exchange, catalysis, adsorption and separation.Synthetic zeolites are normally produced as fine crystalline powder. Prior to their use, the powder is usually formed into spheres, tablets and extrudates by addition binder. Since binders present in the zeolite can block the pores and decrase the adsorption properties, preparation binderless zeolite agglomerates with high mechanical stability has great technological importance.Objective of the study is to synthesize binderless zeolite X tubular macrobodies by using the developed methods for the synthesis of zeolite A bars and tubes. Main steps of the study are synthesis of the tubular binderless zeolite X macrobodies, characterization of the macrobodies, determination the effect of hydrogel composition on zeolite phase and analyzing effectof time on the crystallinity of macrobodies.Experimental method for synthesizing the binderless tubular zeolite X macrobodies includes the following steps; preparing hydrogel by mixing sodium aluminate and sodium silicate solutions, filtration of the hydrogel, paste preparation from solid phase of the hydrogel, extrusion of green tubes from paste, calcination of green tubes and crystallization of calcined tubes in filtered liquid of the hydrogel.In this study, synthesis of binderless tubular pure zeolite X macrobodies with high crystallinity was achieved. Micropore volume and BET surface area of the zeolite X tubular macrobody İÇS-18, which has 99.9 % crystallinity were determined as 0.178 cm3/g and 631.2 m2/g, respectively.Pure zeolite X, pure zeolite A and zeolite A, X mixtures were obtained after the crystallization of the calcined extrudates which were obtained from different hydrogel compositions. Ternary diagram which was based on the hydrogel compositions and the obtained zeolite phases was plotted.