Alsystin'in altıncı evre Galleria Mellonella L. (Lepidoptera:Pyralidae) larval integümenti üzerine etkileri
The effects of alsystin on the integument of sixth instar Galleria Mellonella L. (lepidoptera:Pyralidae) larvae
  1. Tez No: 286387
  2. Yazar: NACİ GÖRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alsystin, büyük kovan güvesi, Galleria mellonella, integüment, kitin sentez inhibitörü (CSI), kütiküla, Triflumuron, Alsystin, Galleria mellonella, greather wax moth. integument, chitin synthesis inhibitor (CSI), cuticle, Triflumuron
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Alsystin'in altıncı evre Galleria mellonella L. larvalarının üzerine kitin sentez inhibitörü (CSI) etkisi araştırıldı. Probit analizi yöntemiyle G. mellonellla larvaları için Alsystin oral yolla uygulanıp LC50 değeri 400 ppm olarak tespit edildi. Çalışmada 400 ppm ve bunun azalan miktarları olan 200, 100, 50, 25 ve 12.5 ppm'lik dozlar kullanıldı.Alsystin'in 12.5 ve 25 ppm'lik dozlarının altıncı evre larvaları için kütüküla kalınlığı üzerine etkisiz (P> 0.05) olduğu gözlenirken; 50, 100, 200 ve 400 ppm'lik dozlarının etkili olduğu (P< 0.05) gözlendi. Alsystin'in üç dozunda (100, 200 ve 400 ppm) tüm larvalarda aynı oranda olmamakla beraber gelişim inhibisyonu, hareketlerde yavaşlama, kararma, hemolenf kaybı gözlendi ve bu üç dozda larvaların deri değişimleri başarısız oldu. Diğer üç dozda (12.5, 25 ve 50 ppm) ise larvalar gelişimlerine devam edip bir üst evreye geçmelerine rağmen erginlerin kanat yapılarında anomaliler gözlendi. Uygulanan tüm dozlarda ise larval periyot süresi kontrol grubuna göre uzadı.Histolojik olarak ise; Alsystin'in 50, 100, 200 ve 400 ppm'lik dozlarında amorf prokütiküla yapısına ilaveten hücre içi granüler oluşumlar, 200 ve 400 ppm'lik dozlarda vakuoler oluşumlar gözlendi.Deneme gruplarında doz/ zaman ilişkisine bağlı olarak yükselen dozlarda epidermal hücrelerin kütiküla sekresyonu daha yüksek oranlarda bloke edildi. 50- 100 ppm'lik dozlarda Alsystin'li diyetle beslenen larvaların kütiküla sekresyonu %20, 200- 400 ppm'lik dozda Alsystin'li diyetle beslenen larvaların kütiküla kalınlıkları ise sırasıyla %37- 38 oranında azaldı.
Özet (Çeviri)
Inhibitory effect of Alsystin on chitin synthesis (CSI) in sixth instar Galleria mellonella L. larvae was investigated. LC50 was found as 400 ppm for sixth instar G. mellonellla larvae by using probit analysis method. In this study, 400 ppm and its decreasing amount as 200, 100, 50, 25 and 12.5 ppm were used.The used 12.5 and 25 ppm doses of Alsystin had no effect on sixth instar larvae (P>0.05), while four doses (50, 100, 200 and 400 ppm) affected the cuticle thickness (P< 0.05). Although larvae showed symptoms of inhibition in growth, slower movement, darkning, lose of hemolymph at different ratios at 100, 200 and 400 ppm, all doses failed in molting. In other three doses (12.5, 25 and 50 ppm), though larvae continued to their growth and succeeded in molting, anomalies was observed on their wings. Besides, at all applied doses, larval period took longer than control ones.In regard to histological findings, at 50, 100, 200 and 400 ppm doses of Alsystin, in addition to amorphous procuticle structure, granular formations in the cell were observed. Moreover, in the doses of 200 and 400 ppm, vacuole formations were investigated.Depending on dose/time ratio, at higher doses, the inhibition of cuticle secretion in epidermal cells was higher than that of at low doses. The cuticle secretion decreased about 20% and 37-38% for the larvae having diet with 50- 100 ppm and 200- 400 ppm Alsystin, respectively.