İbadetlerde temizlik şartı
Cleaning requirements of worship
  1. Tez No: 286796
  2. Yazar: HACER AKYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbadet, Temizlik, Dini güncel Meseleler, Worship, Cleaning, Religious Recent Issues
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
İbadetlerin insan hayatındaki etkisi ve önemi büyüktür. Kulluk bilincinin oluşması ve kulun Allah'a kendini yakın hissetmesi için, ibadetler adeta sığınma kalesidir. Her işin bir başlangıcı olduğu gibi, ibadetlerin de ön hazırlık aşaması vardır. Tezimizin amacı, herkesin bildiği klasik ilmihal konularından ziyade, bütün Müslümanların gündemini meşgul edip, tartışmaya sebep olan konuları açıklığa kavuşturmaktır.Tezimizde, özel günlerindeki bayanların, ibadetlerini nasıl ifa edecekleri, menopoz döneminde namazlarını nasıl kılıp, oruç ibadetlerini nasıl yerine getirecekleri, bununla birlikte, değişen günümüz dünyasında hac yolculuğu yapan bayanların, özel halleri vukuu bulunca, yarım kalan tavaf ibadetini nasıl yapacakları sorularına mezheplerin de farklı fetvalarıyla çözüm yolları bulduk. Ayrıca Kur'anı Kerim'i okuma ve ona dokunmada temizlik şartını da inceledik. Bunun gibi akla takılan ve İslam dünyasının gündemini oluşturan, güncel dini sorunlara çözüm bulmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The effect and importance of worship on human life is great. Worship is a kind of bastion of refuge in order for human beings to construct their serve awareness to Allah and to feel themselves close to Allah. As there is always a beginning for everything, preliminary phase exists for worship. The purpose of this thesis is, instead of catechism subjects which are well-known by everyone, to clarify the issues causing debate by engaging the agenda of all Muslims.In the thesis, we found solutions for the questions of how women perform their worship during their special days, how they pray and fast in menopause period, as well as, how women who are in the way of pilgrimage can complete their circumambulate worship if their private contingent states occur by indicating sects? different fatwa. In addition, we investigated the cleaning requirements of reading and touching Quran. Moreover, we tried to find solutions for such kind of recent questions that comes to mind and that create agenda for Islam World.