Simetrik frekans karakteristiğine sahip çok modlu, çok bandlı mikroşerit filtreler
Multi mode, multi band microstrip filters with symmetrical response
  1. Tez No: 287603
  2. Yazar: AYŞE NİHAN BASMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perturbasyon elemanı, dual mod rezonatör, dual mod filtre, dual band filtre, saçılma parametreleri, Perturbation element, dual mode resonator, dual band filter, dual mode filter, scattering parameters
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, dual mod karakteristiğine sahip kare halka mikroşerit rezonatörler kullanılarak, birinci bandı eliptik ikinci bandı lineer faz, birinci bandı linner faz ikinci bandı eliptik, iki bandı da eliptik ve iki bandı da lineer faz karakteristiğine sahip olmak üzere dört adet yeni dual band band geçiren filtre örneği sunulmaktadır. Kullanılan perturbasyon elemanlarıyla dejenere modlar uyarılmakta ve böylece mod frekansları ve iletim sıfırları kontrol edilebilmektedir. Önerilen bu yapılar bandların mod frekansları ve transmisyon sıfırları anlamında birbirinden izole olarak kontrol edilebilmelerine imkan sağlar. Önerilen yapılara ait filtre karakteristikleri de perturbasyon elemanlarının kesik ya da yama tipinde olmasına göre değişim göstermektedir. Tasarımda farklı bir besleme konfigürasyonu kullanılmıştır. Bu yeni besleme konfigürasyonu kullanılarak, yapıların geniş band harmonikleri ek bir yükleme elemanına gerek duyulmadan bastırılmıştır.Önerilen bu dört bandgeçiren filtre imal edilmiş ve simulasyon sonuçlarının ölçüm sonuçlarıyla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, by using microstrip square loop resonators having dual mode characteristics four novel dual band, bandpass filters with elliptical filter characteristics for both of the bands, with linear phase filter characteristics for the first band and elliptical filter characteristics for the second band, with elliptical filter charactersitics for the fist band and linear phase charactersitics for the second band, with linear phase filter characteristics for both of the bands are presented. By means of used perturbation elements, degenere modes are excited and by this way mode frequencies and transmission zeros can be controlled. Proposed structures allow controlling each passband separately in terms of mode frequencies and transmission zeros. Filter characteristics of proposed structures varies according to the type of perturbation elements are cut or patch. In the design a novel feed scheme is used. By using this novel feed scheme, wideband harmonics of the structures can be suppressed without using any loading element. Four proposed bandpasss filters have been fabricated and it has been observed that simulated results are compatible with measured results.