İstanbul'da bir şantiyede çalışanların iş kazalarının izlemi
Evaluation of the occupational accidents of workers at a construction site at Istanbul
- Tez No: 288981
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR HAMZAOĞLU, DOÇ. DR. MERAL TÜRK, YRD. DOÇ. DR. CAVİT IŞIK YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: occupational health, occupational accidents, construction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
İş kazaları sıklığı ve sakatlığa ve ölüme yol açan nedenleri ile önemli bir halk sağlığı sorunudur. İnşaat sektörü iş kazalarının sık yaşandığı bir sektördür. Bu sektörde ayrıca alt işveren uygulaması yoğun olup, eğitim seviyesi görece düşük işçiler çalışmaktadır. İş kazaları, üretim ilişkilerinin bir çıktısı olup bu niteliğiyle toplumsal bir olgudur. Ülkemizde iş kazaları konusunda önemli bir kayıt ve bildirim sorunu vardır.Çalışmamız, prospektif kohort tekniğiyle, bir inşaat şantiyesindeki iş kazalarının değerlendirilmesiyle yapıldı. Bu değerlendirmeyle, güncel verilere ulaşılması amaçlandı.Elde edilen kaza bulguları, resmi verilerin yaklaşık 35 kat üzerindedir. Bu da, kayıt ve bildirim sorununun büyüklüğü konusunda bir veri olarak kabul edilebilir.İş kazalarının önlenebilmesi için güncel bilgilere ihtiyaç vardır. İşçilerin, örgütlerin, üniversitelerin ve devletin işbirliği, kazaların önlenmesi için gereklidir.Anahtar sözcükler : İşçi sağlığı, iş kazası, inşaat.
Özet (Çeviri)
Occupational accidents are an important healthcare problem because of their frequency and high rates of morbidity and mortality. Occupational accidents occur frequently in construction sector. Sub-constructor usage is also very frequent in this sector and workers have a relatively lower educational level. Occupational accidents are an output of production relations and a thus a social fact with this feature. Lack of records and a reporting system is an important problem in our country.We carried out this study by evaluating occupational accidents at a construction site using a prospective cohort technique. The aim was to reach actual data with this evaluation.Obtained accident findings are approximately 35-fold higher than official data. This also can be considered as a data about how big the recording and reporting problem is.Preventing occupational accidents needs actual data. Cooperation of workers, organizations, universities and government is needed for the prevention of occupational accidents.