The progress of changing international reserve money
Uluslararası reserve para değişim süreci
- Tez No: 289853
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası rezerv para, Monetary sistem, International reserve Money, Monetary system
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Borsa ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bretton Woods Sistemi'nin çökmesinin ardından gelen krizler sonucu sürdürülebilir bir uluslar arası para sisteminin gerekliliği gözler önüne serilmiştir. Ülkeler bu krizlerden minimum seviyede etkilenmek adına döviz rezervlerini arttırma yolunu seçmişlerdir. ABD ekonomisinin zayıflaması, fazlalaşan dış borçlarla, bunlara eklenen siyasi ve askeri nedenler rezerv para olarak doların sorgulanmaya başlamasına neden olmuştur. Bunun üzerine alternatif rezerv para arayışına giren ülkeler euro'nun da kullanılmaya başlanmasıyla birlikte döviz rezervlerini çeşitlendirmiştir. Doların dünya rezervleri içerisindeki payı bu alternatif para birimleriyle birlikte azalsa da, petrol ve hammaddelerin fiyatlandırılmasının dolarla yapılmasıyla uluslar arası ticarette kilit rol oynayan Amerikan dolarını yakın bir gelecek için ikame edebilecek bir para birimi bulunmamaktadır. Ancak tek para sistemi ve tek dünya, altın standardına dönüş veya para bazlı ekonomiden kaynak bazlı ekonomiye geçişi destekleyen Venüs Proje'si gibi olasılıklar uzun vadede özüm yolu için birer alternatiftir. Hızlaşan mali entegrasyon sürecine uyumlu olarak yeni ve sistematik bir parasal birliğinin en az maliyetle kurulması dünyayı daha da derinleşmeye doğru giden krizler riskinden koruyacaktır.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the Bretton Woods system and subsequent economic crises, it became evident that it is necessary to create a stable and sustainable international monetary system. Many countries preferred to increase their foreign currency reservesin order to minimize the effects of the post Bretton Woods economic crises. However,the dollar as reserve money have started to be questioned because of the weakenening of American economy, increasing foreign debt, and political and military factors. As a result of this self-questioning, the countries which seek for alternative reserve currencies directed towards Euroso that they attempted to diversify their reserve currencies. Altough the share of dollar in the world reserve currency tends to decrease due to the rise of alternative currencies, the dollar is maintained its leading and crucial role in the international trade thanks to pricing of raw materails and petroleum by dollar. Therefore it is not expectable that any alternative currency can substitute or displace the privilege position of the dollar in the short run. However, the projects regarding one monetary system and one world, and return to the gold standard, or projects such as Venus that supported the shift from monertary-based economies to resource-based economies may be alternative solutions to recent monetary crises in the long run. The establishment of a new and systematic monetary union in harmony with accelarating financial integration and with minimum costs might protect the economies from risks of the deepening crises of recent decades.