Determining the relative efficiency of the stock markets by classical and fuzzy data envelopment analysis
Hisse senedi piyasalarının etkinliğinin klasik ve bulanık veri zarflama analizi ile belirlenmesi
  1. Tez No: 292788
  2. Yazar: HAKAN BALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. TUNÇ BOZBURA, YRD. DOÇ. DR. AHMET BEŞKESE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Piyasası, Veri Zarflama Analizi, Bulanık, Etkinlik, Stock Market, Data Envelopment Analysis, Fuzzy, Efficiency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada 45 ülkenin hisse senedi piyasalarının etkinliği ülke bazlı bir yaklaşımla ve klasik ve bulanık Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemleri kullanılarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, klasik ve bulanık Veri Zarflama Analizi sonuçlarının değerlendirilmesi yanında hisse senedi piyasaları ve ekonomik büyüme, hisse senedi piyasalarının gelişmişliğini etkileyen faktörler ve metodoloji hakkında detaylı bir literatür araştırması bulunmaktadır.VZA modellerinde girdi değişkenleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, kurumsal çevre, iş çevresi, finansal istikrar, bankacılık hizmetleri ve bankacılık dışı finansal hizmetlerdir. Çıktı değişkenleri ise milyar USD cinsinden piyasa kapitalizasyonu, milyar USD cinsinden işlem hacmi ve devir oranıdır.Klasik VZA modelleri 2007, 2008 ve 2009 yılları için çözülmüştür. Klasik VZA uygulamasında toplam etkinlik (CCR), saf teknik etkinlik (BCC) ve ölçek etkinliği değerlerine ek olarak ilgili yıllar için hedef değerler ve referans tabloları sunulmuştur. Etkinliğin yıllar içindeki değişimi Malmquist Toplam Prodüktivite Endeksi ile ölçülmüştür.Bulanık VZA uygulamasında Wang ve diğ. (2005) yaklaşımı kullanılarak üç ?-kesim düzeyi (0.25, 0.50, and 0.75) için elde edilen etkinlik değerleri verilmiştir ve sonrasında ülkeler Minimax Pişmanlık Yaklaşımı kullanılarak sıralanmıştır. Son olarak klasik ve bulanık VZA yöntemleri ile elde edilen etkinlik değerlerinin karşılaştırması sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the efficiency of the stock markets of 45 countries is examined with a country-based approach by using classical and fuzzy Data Envelopment Analysis (DEA) methods. In the study, beside evaluation of the results of classical and fuzzy Data Envelopment Analysis, there is a detailed literature survey about the relationship between the stock markets and economic growth, the determinants of the stock market development and methodology.The input variables in DEA models are Gross Domestic Product (GDP), GDP per capita, institutional environment, business environment, financial stability, banking financial services and non-banking financial services. The outputs variables are market capitalization value in billion USD, value traded in billion USD and turnover ratio.Classical DEA models were solved for years 2007, 2008 and 2009. In classical DEA application in addition to overall efficiency (CCR), pure technical efficiency (BCC) and scale efficiency scores; target values and reference tables for these years were presented. The change in efficiency over years was measured by using Malmquist Total Productivity Index.In fuzzy DEA application, the efficiency scores for three ?-cut levels (0.25, 0.50, and 0.75) obtained by using Wang et al. (2005) approach were given and then countries were ranked by using Minimax Regret Approach. Finally comparison of efficiency scores obtained by classical and fuzzy DEA were presented.