Yenidoğan sağlığının postpartum depresyon ve emzirme davranışına etkisi
The effect of newborn's health on postpartum depression and breastfeeding behaviors
- Tez No: 293601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Emzirme, Postpartum Depresyon, Yenidoğan, Breast-feeding, Mother Milk, Newborn, Postpartum Depression
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, yenidoğan sağlığının postpartum dönemdeki kadında postpartum depresyon ve emzirme davranışı üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nin doğum servisinde doğum yapan ve yenidoğan servisinde yatan bebeği olan, araştırma kriterlerine uyan toplam 133 kadından toplanmıştır. Yenidoğanın sağlık durumu gözönüne alınarak iki grup oluşturulmuş ilk grupta sağlıklı yenidoğana sahip 65 ve ikinci grupta erken dönem yenidoğan sağlık sorunları olan yenidoğana sahip 68 kadın çalışmaya alınmış, veriler ilk haftada ve ilk ay sonunda toplanmıştır. Kadınların Edinburgh Postpartum Depresyon Skalası (EPDS)'ndan aldıkları puan ortalamaları sağlıklı yenidoğan grubunda 5.86 ? 1.90 ve sağlık sorunları olan yenidoğan grubunda 9.91 ? 2.11 olarak saptanmıştır, Kadınların EPDS'ndan aldıkları puan ortalamaları ve depresif belirti göstermeleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır (p0.05). Sonuç olarak; sağlık sorunları olan yenidoğan grubundaki kadınların, sağlıklı yenidoğana sahip olan kadınlara oranla daha fazla postpartum depresif belirti gösterdiği, sağlık sorunları olan yenidoğanlarda yetersiz anne sütü alanların oranı sağlıklı yenidoğanlardan daha yüksek olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Newborn?s Health on Postpartum Depression and Breastfeeding BehaviorsThis study is conducted as supplementary to and prospective of determining the influences of the newborn?s health on the woman under postpartum period her postpartum depression and her breastfeeding behaviors. The data were compiled from altogether 133 women who have given birth in the maternity ward of Süleymaniye Obstetrics and Gynecology Training & Research Hospital and who were conforming to the study criteria. Two groups were established among the subjects according to the newborn?s health status. First group was consisted of 65 subjects giving birth to healthy newborns, whereas second group was consisted of 68 women giving birth to the newborns with health problems. The pertinent data were compiled in first week and at the end of month of the births. Average Edinburgh Postpartum Depression Scales (EPDS) of the women were determined as 5.86 ± 1.90 and 9.91±2.11, who had given birth to healthy and unhealthy newborns, respectively. The determination was also made for significant difference in the statistical implications of the average EPDS points and depressive symptoms of the women (p0.05). As a conclusion, it is established that the women included in unhealthy newborn group have undergone more postpartum depressive complications and their babies are more likely falling short in taking sufficient mother milk when compared with the group of the women who have given birth to healthy newborns.