Yeraltı suyu kaynaklı ısı pompası sistemleri için ekserji analizi
Exergy analysıs for ground-water source heat pump systems
- Tez No: 295064
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Teknik Eğitim, Energy, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: ısı pompası, ekserji, heat pump, exergy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte endüstriyel işlemlerde, ev ve iş yerlerinde sıcak su elde edilmesi işlemlerinde ısı enerjisine gereksinim artmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar fosil yakıt rezervlerinin uzun süre dayanamayacağını ve çevreye verdikleri zararlar göz önüne alındığında alternatif ısınma yöntemlerinden faydalanılması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu yöntemlerden birisi de ısı pompası sistemleridir. Isı pompaları yüksek verimli ve çevre dostudurlar.Isı pompaları ısı enerjisini düşük sıcaklıktaki ısı kaynağından alarak yüksek sıcaklıktaki ısı kaynağına aktaran sistemlerdir. Isı pompaları da bu enerjiyi elde edebilmek için elektrik enerjisinden (mekanik ısı pompaları) veya ısı enerjisinden (termal ısı pompaları) yararlanırlar. Hem ısıtma, hem de soğutma amacı ile kullanılabildiği için yıl boyunca yararlanılabilen bir cihaz olarak tercih edilmektedir.Bu çalışmada, ısı pompalarıyla ilgili temel bilgiler verilmiş ve teorik olarak yeraltı suyu kaynaklı bir ısı pompası sisteminin Antalya şartlarında 10.8 - 12ºC sıcaklılar arasında çalıştırılacağı düşünülerek sistemin termodinamik analizleri yapılmıştır. Çalışmanın daha sonraki aşamasında ısı pompası sistemindeki her eleman termodinamiğin birinci ve ikinci yasa analizine tabi tutularak ısıtma performans katsayısı, tersinmezlikler ve ekserji verimleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Through the technological development, in industrial processes ,in houses, in business processes and in different areas, the need for heat energy is increasing day by day in order to get hot water.Researchs in recent years fossil-fuel reserves will not last forever and if we consider the damage of this fossil-fuel energy to enviroment, we should investigate alternative heating methods. One of these methods are the heat pump systems. Heat pumps are highly efficient and can be considered as environmentally friendly.Heat pumps are the systems which takes heat energy from low temperature heat source and than transfer it to the source of high-temperature heat İn order to get this energy, the heat pumps uses electrical energy (mechanical heat pumps) or heat energy (thermal heat pumps). The heat pumps are generally preferred because they are used both for heating and cooling purposes.In this study, basic informations are given about heat pumps and water-source heat pump system and also the thermodynamic analysis of heat pumps is performed considering theoretical conditions of Antalya 10.8 - 12 ° C . In later stages of this study, each element of these heat pumps are analysed and the heating coefficient of performance, irreversibilities and exergy efficiencies of these heat pumps are calculated considering the first and second laws of thermodynamics.