Türk inşaat sektöründe proje yönetimi ve bilgisayar destekli planlama ile verimlilik analizi
Project management in Turkish construction sector and productivity analysis with computer aided planning
  1. Tez No: 295767
  2. Yazar: İLKNUR DALYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA NOYAN ALACALI, ÖĞR. GÖR. DR. ERDOĞAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje, Proje Yönetimi, Planlama, CPM, Primavera, Project, Project Management, Planning, CPM, Primavera
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada, inşaat sektöründeki projelerin özellikleri, proje yönetimi ve planlama konuları ele alınmıştır. Özellikle inşaat projelerinin planlamasında kullanılan teknikler ve özellikleri detaylı olarak anlatılmıştır.Bir konut projesi ele alınarak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Birim Fiyat Analizlerinden bu projede kullanılacak adam - saat verileri, usta ve işçi sayıları, projede kullanılacak kaynaklar, kaynak miktarları ve 2009 yılına ait kaynak birim fiyatları elde edilmiştir. Kaynak birim fiyatları olarak rayiç fiyatlar alınmıştır. Daha sonra kamu ihalelerine katılma yeterliliğine sahip üç inşaat firması seçilmiş ve bu firmalardan aynı projedeki aktivite miktarlarına göre çalışacak usta ve işçi sayıları, 2009 yılına ait usta ve işçi fiyat verileri temin edilmiştir. Primavera Project Planner programı kullanılarak Kritik Yol Metodu (CPM) ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve diğer üç inşaat firması için projenin planlaması yapılmıştır. Proje süresi ve kritik aktiviteler, bolluklar, proje maliyeti belirlenmiştir. Projede Bayındırlık ve İskan Bakanlığı verilerine göre elde edilen çalışan kişi sayısı, proje süresi ve yapım maliyet sonuçları ile inşaat firmalarından elde edilen çalışan kişi sayısı, proje süresi ve yapım maliyet sonuçları karşılaştırılarak verimlilik analizi yapılmıştır. Analiz sonuçları grafik halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
At this study performed as the graduate thesis, properties of projects, management of projects and planning subjects at the turkish construction industry are issued. Especially the technics and properties used in planning construction projects are told in details.By researching a housing project, the worker-hour datas, number of chiefs and workers, resources will be used at the project, resource quantities and resource unit price of the year 2009 that will be used at this project are obtained by the unit price analysis? of Ministry of Public Works and Settlement. Market prices are used as the resoure unit price. After that three companies that have the ability to attend public biddings are chosen and from these companies; for the same project, the worker-hour datas, the cost of chief and worker belong to the year 2009 datas are get belong to their activity amounts. With the help of Critical Path Method (CPM) by using the Primavera Project Planner program the time planning is done for the Ministry of Public Works and Settlement and the other three construction companies. Project time, critical activities, cost of project and the overmeasures are determined. At the project the number of the workers, project time, the construction cost results datas that got from ministry of Public Works and Settlement and the construction companies are compared. From these datas the productivity analysis has been done. The results of the analysis has been performed at the graphics.