Çivi yazılı belgeler ışığında M.Ö. 2. Binyıl Anadolusunda tarım
Cuneiform ligt of documents B. C. 2. thousand years Anatolia agriculture
- Tez No: 296405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Kültepe, Hititler, Ekonomi, Tarım, Hayvancılık, Anatolia, Kültepe, Hittites, Economy, Agriculture, Livestock
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Tezimizde, Çivi Yazılı Belgeler Işığında M.Ö. 2. Binyıl Anadolu'sunda tarım faaliyetleri incelenmiştir. Kültepe ve Hitit Çivi yazılı kaynakları oluşturan bu belgelerde geçen Anadolu'da toprak mülkiyeti, Anadolu halkının tarım ve hayvancılık faaliyetleri, tarımsal ve hayvansal ürünler, beslenme alışkanlıkları, tarım ve hayvancılıkla ilgili meslekler, tarım takvimi, tarımda sulama sistemleri, tarım aletleri, tarla ve otlak , Anadolu'da hayvan yetiştiriciliği hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin Eski Anadolu insanının yaşamına olan ekonomik, sosyal ve hukuki yansımaları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our thesis, cuneiform light of documents B.C. 2. thousand years Anatolia agriculture are researched. Kültepe and Hittite cuneiform sources in the documents, ownership of land in Anatolia, Anatolian people agriculture and livestock activities, agricultural and animal products, eating habits, occupations related to agriculture and animal husbandry, agricultural calendar, in Anatolia about animal growing are given information. In addition agriculture and livestock activites in the life of ancient Anatolia people economic, social and legal implications have been analyzed.