Deneysel hayvan modellerinde resveratrolun sitozin arabinozide bağli serebellar ve oküler toksisiteye karşi koruyucu etkisinin araştirilmasi
Investıgatıon of protectıon of resveratrol agaınst cytosıne arabınosıde ınduced ocular and cerebellar toxıc effects ın experımental anımal models
- Tez No: 297488
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMER MUTAFOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ara-C, korneal toksisite, nörofilament izoformları, resveratrol, serebellar toksisite, Ara-C, cerebellar toxicity, corneal toxicity, neurofilament isoforms, resveratrol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Sitozin arabinozidin serebellar ve oküler toksik etkisine karşı resveratrolun koruyucu etkisinin değerlendirilmesi.Yöntem: Çalışmada, 28 adet 10-12 haftalık Wistar suşu dişi sıçan (250 gr ağırlığında) 4 gruba ayrıldı. Grup 1: Kontrol grubu; Grup 2: Ara-C (400 mg/kg); Grup 3 : Resveratrol (3mg/kg), Grup 4 : Ara-C (400 mg/kg) + resveratrol (3mg/kg) 5 gün süreyle intraperitoneal uygulandı. Tüm sıçanların sol gözleri kontrol, sağ gözleri ise suni gözyaşı uygulanan göz olarak belirlendi. Beşinci günde tüm sıçanlar sakrifiye edildi. Sitozin arabinozidin serebellar toksisitesini ve resveratrolün koruyuculuğunu araştırmak amacıyla serebellum dokusunda immunhistokimyasal ve biyokimyasal incelemeler yapıldı. Ayrıca serebellum işlevlerini araştırmak için ratlara çalışma süresince Morris water maze testi uygulandı. Sitozin arabinozide bağlı okuler toksisiteyi ve resveratrolün koruyuculuğunu araştırmak amacıyla kornea ışık mikroskopisi incelendi. Ayrıca Ara-C ilişkili oksidan hasarı sistemik düzeyde araştırmak amacıyla serumda antioksidan enzimler ve oksidatif stres belirteçleri çalışıldı.Bulgular: Sitozin arabinozid verilen sıçanların serebellumlarında ağır ve hafif nörofilament (NF) izoformları anlamlı olarak azalmıştı. Nörofilament izoformlarındaki bu azalmanın resveratrol ile önlendiği görüldü. Korneal incelemelerde Ara-C oküler toksisitesine ait klasik histopatolojik bulgular saptanmadı. Saptanan tek bulgu, kontrol grubunun kontrol gözleri hariç tüm gruplarda izlenen bazal membran düzensizliği idi. Sitozin arabinozid verilen sıçanlarda, uzaysal öğrenmede ve yüzme hızlarında değişiklik olmazken, uzaysal bellekte bozulma olduğu saptandı. Bu etkinin resveratrol ile anlamlı ölçüde önlendiği görüldü. Sitozin arabinozid verilen sıçanlarda, serum antioksidan düzeylerinden sadece katalaz enzim düzeyinde, serebellum antioksidan düzeylerinden ise sadece glutatyon peroksidaz enzim düzeyinde istatistiksel anlamlı azalma saptandı. Kullanılan dozda resveratrolun bu iki enzim düzeyindeki azalmaları etkilemediği görüldü.Yorum: Bu in vivo modelde, Ara-C ile serebellum NF hafif ve ağır zincirde ortaya çıkan hasarın ve uzaysal bellekteki bozulmanın resveratrol ile büyük ölçüde önlenebildiğini gösterdik. Bu çalışmada Ara-C ilişkili korneal toksisiteyi gösteremeyişimizin nedeni ratların yüzdürülmesi olabilir. Serum katalaz ve serebellum GPx düzeylerindeki düşüş haricinde biyokimyasal düzeyde oksidan hasar gösterilememiştir. Bu bulgular, resveratrolün yüksek doz Ara-C toksisitesini önlemek amacıyla antioksidan bir ajan olarak çalışılmaya aday olduğunu düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: To evaluate the protective effect of resveratrol on Ara-C induced cerebellar and ocular toxicity.Methods: Twenty-eight female rats (Wistar) each weighing 250 gr, 10-12 weeks old were used and rats were divided into the four equal groups. Group 1: the control group, Group 2: 400 mg/ kg Ara-C, Group 3: 3 mg/ kg resveratrol, and Group 4 :400 mg/ kg Ara-C +3 mg/ kg resveratrol for 5 days. The right eyes of all the rats were treated with artificial tear drops 4 times daily, and the left eyes were tested as the control. All rats were sacrificed at day 5. To investigate the cerebellar toxicity of Ara-C and protection of resveratrol, immunohistochemical and biochemical examinations were performed at cerebellar tissue. In addition, to investigate the functions of cerebellum, Morris water maze test was performed during this study. To investigate the corneal toxicity due to Ara-C and protection of resverarol, corneal light microscopy were examined. In addition in order to investigate the oxidative damage associated with Ara-C, the serum levels of systemic oxidative stress markers and antioxidant enzymes were studied.Results In cerebellums of rats that Ara-C was given heavy and light chain isoforms of neurofilaments (NF) were significantly decreased. This reduction in isoforms of NF was prevented by resveratrol. In corneal examinations classic histopathologic findings due to Ara-C has not been demonstrated. The only finding detected in all groups ,except the control eyes of the control group, was the basement membrane irregularity. In rats treated with Ara-C, spatial learning and swimming rates did not affected; but spatial memory was found to be impaired. This effect was prevented by resveratrol significantly. In rats treated with Ara-C, among antioxidant enzymes the serum levels of catalase and cerebellum levels of gluthation peroxidase were reduced significantly. Resveratrol used in this dose did not effect the reduction of these two enzymes.Conclusion: In this in vivo model, we showed that Ara-C induced cerebellar neurofilament light and heavy chain reduction and changes in spatial memory can be significantly prevented by resveratrol. In this study the reason that we could not demonstrate the classic ocular toxicity of Ara-C may be the swimming of rats. Except the serum catalase and cerebellum GPx reduction oxidant injury at biochemical level has nat been shown. These findings suggest that resveratrol can be a good candidate to work as an antioxidant agent in order to avoid the toxicity of high dose Ara-C.