Behçet hastalığında serum ghrelin ve obestatin düzeyleri, ghrelin ve ghrelin reseptörü gen polimorfizmleri
Serum ghrelın and obestatın levels and ghrelın and ghrelın receptor gene polymorphısms ın behçet?s dısease
  1. Tez No: 299036
  2. Yazar: RAMAZAN DAYANAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SERDAR KOCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, ghrelin, obestatin, ghrelin ve ghrelin reseptörü gen polimorfizmleri, Behçet's disease, ghrelin, obestatin, ghrelin receptor gene polymorphisms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Behçet hastalığı (BH), tekrarlayan ataklar şeklinde mukokutanöz, oküler, kas-iskelet, gastrointestinal ve santral sinir sistem tutulumları ile karakterize, inflamatuar bir hastalıktır ve etiyopatogenezi günümüzde tam olarak aydınlatılamamıştır.Oreksijenik bir hormon olarak bilinen ghrelin, immün regülatuar özellikler de göstermektedir. Ghrelin ile aynı gen tarafından kodlanmakta olan obestatin ise ghrelin etkilerinin tersi etkiler gösteren anorektik bir peptiddir. Ancak, obestatinin immün sistem üzerine etkileri bilinmemektedir. Bununla birlikte, Romatoid artrit ve BH'de obestatin düzeylerinin hastalık aktivite belirteçleri ile korele olduğu bildirilmiştir.İmmün regülatuar özellikleri nedeniyle ghrelin BH etiyopatogenezinde rol alıyor olabilir. Benzer şekilde, ghrelin ile ilişkili bir peptid olan obestatinin de BH etiyopatogenezindeki olasılı rolü araştırılmaya değer gözükmektedir. Bu çalışmada, BH hastalarında serum açile-ghrelin (aktif), des-açile ghrelin (inakif) düzeyleri ve obestatin düzeyinin belirlenmesi, ghrelin ve obestatini kodlayan ghrelin geni (rs696217 (C247A, Leu72Met), rs4684677 (A265T, Gln90Leu), rs26802 (C501A), rs27647 (A604G)) ve ghrelin reseptör genindeki (rs2232165 (C60T, Asp20Asp), rs495225 (C171T, Gly57Gly) bazı polimorfizmlerin BH ile olasılı ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya 18 yaş ve üzeri BH tanılı 143 hasta ve 158 sağlıklı kontrol (SK) alındı. Serum Ghrelin ve obestatin düzeyleri ELISA yöntemi, Ghrelin ve ghrelin reseptörü gen polimorfizmleri real-time PCR ile çalışıldı.Çalışmamızda, BH'de açile-ghrelin, des-açile ghrelin ve obestatin düzeyleri, ghrelin ve ghrelin reseptörü gen polimorfizmlerinde, SK grubu ile karşılaştırıldığında, anlamlı farklılık yoktu.Sonuç olarak, bu çalışmada değerlendirilmiş olan ghrelin ve ghrelin reseptörü gen polimorfizmleri BH için risk faktörü oluşturmamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Behçet's disease (BD) is an inflammatory disease that is characterized by the form of recurrent attacks of mucocutaneous, ocular, musculo-skeletal, gastrointestinal, and central nervous system involvement. Etiopathogenesis of BD is not completely defined.Ghrelin, which is known as a orexigenic hormone, has immune regulatory properties too. Obestatin is an anorectic peptide. Although ghrelin and obestatin are encoded in the same gene, obestatin shows reverse effects of ghrelin. On the other hand obestatin?s effect on the immune system is unknown. However, obestatin levels in rheumatoid arthritis and BD have been reported correlated with markers of disease activity.Immune regulatory properties of ghrelin suggest that ghrelin may be taking a role in the etiopathogenesis of BD. Similarly, probable role of obestatin, a peptide associated with ghrelin, in the etiopathogenesis of BD seems to worthy of investigation. In this study, we aimed to investigate the serum levels of active/inactive ghrelin and obestatin and the polymorphism in the ghrelin gene in patients with BD. Together with 143 patients over 18 years old and diagnosed with BD, 158 healthy controls are accepted to study.Ghrelin and obestatin levels were measured by ELISA method. Ghrelin (rs696217 (C247A, Leu72Met), rs4684677 (A265T, Gln90Leu), rs26802 (C501A), rs27647 (A604G) and ghrelin receptor gene (rs2232165 (C60T, Asp20Asp), rs495225 (C171T, Gly57Gly)) polymorphisms with real-time PCR, were studied.In our study were no statistical difference in acyl-ghrelin (active), des-acyl ghrelin (inactive) and obestatin levels and ghrelin and ghrelin receptor gene polymorphisms between BD group and healty control group. As a result of this study, can be considered that ghrelin and ghrelin receptor gene polymorphism are not risk factors for BD.