Evli ve çalışan yetişkinlikerin toplumsal cinsiyet rolleri ile evlilik doyumu ve iş doyumu ilişkisinin incelenmesi
Investigation of relation between gender roles, marital satisfaction and job satisfaction of married and working adults
  1. Tez No: 300316
  2. Yazar: BURÇİN ANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet rolleri, evlilik doyumu, iş doyumu, Gender roles, marital satisfaction, job satisfaction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, evli ve çalışan yetişkinlerin toplumsal cinsiyet rolleri ile, evlilik doyumu ve iş doyumu ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, hem evli olan hem de çalışan 180 yetişkin birey ile gerçekleştirilmiştir. Bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin veriler, ?Bem Cinsiyet Rolü Envanteri? (Bem, 1974) ile, evlilik doyumlarına ilişkin veriler ?Evlilik Yaşam Ölçeği? (Tezer, 1986) ile iş doyumları da ?Minnesota İş Doyum Ölçeği? (Weiss, Davis, England ve Lofquist, 1967) ile ve kişisel bilgileri ise araştırmacı tarafından oluşturulan ?Kişisel Bilgi Formu? ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, t-testi, Mann-Whitney U testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, evli ve çalışan yetişkinlerin cinsiyetlerine, yaşlarına ve ailelerinin aylık ortalama gelirlerine göre evlilik doyumları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, bireylerin eğitim düzeylerine ve eşlerinin eğitim düzeylerine göre evlilik doyumları arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Ayrıca, evli ve çalışan yetişkinlerin cinsiyetlerine, yaşlarına, mesleklerine ve ailelerinin aylık ortalama gelirlerine göre iş doyumları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, bireylerin eğitim düzeylerine göre iş doyumları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Bununla birlikte adrojen cinsiyet rolüne sahip bireylerin evlilik doyumları, belirsiz cinsiyet rollerine sahip bireylerin evlilik doyumlarından anlamlı bir şekilde yüksekken, erkeksi cinsiyet rolüne sahip bireylerin iş doyumları belirsiz cinsiyet rolüne sahip bireylerin iş doyumlarından anlamlı bir şekilde yüksektir.Ayrıca, yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre, bireylerin kadınsılık ve erkeksilik puanlarından erkeksilik puanlarının, evlilik doyumunun ve iş doyumunun anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulunmuştur.Son olarak ise, araştırmaya katılan evli ve çalışan yetişkinlerin evlilik doyumları ve iş doyumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the relation among gender roles, job satisfaction and marital satisfaction of married and working adults.The sample of the study included 180 both married and working people. Data related to the gender roles of the individuals were gathered by ?Bem Sex Role Inventory? (Bem, 1974); data related to the marital satisfaction were gathered by ?Marriage Life Scale? (Tezer, 1986); data related to the job satisfaction were gathered by ?Minnesota Satisfactions Questionnaire (MSQ)? (Weiss, Davis, England and Lofquist, 1967) and lastly personal information about the individuals were gathered by ?Personal Information Form?, which was designed by the researcher. T-test, Mann-Whitney U Test, one-way ANOVA and multiple regressions were used in analyzing the data.Research findings suggested that while there was no meaningful difference among genders, ages, monthly income and marital satisfaction of married and working adults, a meaningful difference was found between educational level, partner?s educational level and marital satisfaction. It was also seen that while there wasn?t meaningful difference among genders, ages, professions, monthly income and job satisfaction of married and working adults, there was a meaningful difference between educational level and job satisfaction of the individuals. However, while the marital satisfaction of individuals who had androgenity roles was meaningfully higher than the individuals who had ambiguous roles in, the job satisfaction of the individuals who had maculinity roles was meaningfully higher than the ones who had ambiguous roles.Additionally, according to the results of regression analyses it was found that, masculinity points was a meaningful predictor of marital satisfaction and job satisfaction of individuals.In conclusion, the results suggested that there was no meaningfully relation between marital satisfaction and job satisfaction of married and working individuals who attended the research.